Την ώρα που οι υφυπουργοί Ανάπτυξης βρίσκονται στο εξωτερικό, ο μεν κ. Ν. Μηταράκης στη Σλοβακία συνοδεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,  κ. Κάρολο Παπούλια, ο μεν  κ. Αθ. Σκορδάς στην Κένυα μαζί με 56 έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα της Αφρικής, ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας στον κλάδο της μεταλλουργίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ επιφυλάσσει ένα ακόμα γερό σοκ.

Με σημερινή ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο δηλώνει ότι αποφάσισε να αλλάξει έδρα μέσω της συγχώνευσης με απορρόφηση της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ που εδρεύει στην Αθήνα από την θυγατρική Viochalco S.A. που εδρεύει στο Βέλγιο.

Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει τις κεντρικές υπηρεσίες στο Βέλγιο, λέγοντας bye-bye στην ηλιόλουστη μεν αλλά καταθλιπτική τόσο για τους απλούς πολίτες της όσο και για τους βιομήχανους, Αθήνα.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι ο μεγαλύτερος στον κλάδο της επεξεργασίας μετάλλων και από τους μεγαλύτερους γενικά της εγχώριας οικονομίας, με ετήσιο τζίρο 3,3 δις. ευρώ και 7.700 εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή του , ο όμιλος αναφέρει ότι η εταιρική αναδιάρθρωση που αποφάσισε θα δώσει αμεσότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και στη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών.

Είναι η δεύτερη μεγάλη μετακίνηση μετά από της Coca Cola η οποία άλλαξε έδρα επιλέγοντας αντί της Αθήνας το Ζούγκ της Ελβετίας.