Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο συρμάτινος αγκαθωτός φράχτης που θα κρατάει έξω από τη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες, πρόκειται να φτάσει τα διακόσια χιλιόμετρα. Χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν στην συνοριογραμμή επικουρούμενοι από αξιωματικούς του στρατού και άντρες της FRONTEX. Έχουν καταγραφεί περιπολίες με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου ο πρωθυπουργός Μπορίσωφ δεν έχει αποκλείσει να υψώσει φράχτη.

Η υπουργός Εσωτερικών, Ρουμιάνα Μποτσαρεβα, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι δυνάμεις φρούρησης στα σύνορα πρόκειται να ενισχυθούν με τετρακόσια είκοσι σύγχρονα τζιπ, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες, ενώ θα εγκατασταθεί σε όλη τη μεθόριο, που δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, ειδικό σύστημα επικοινωνίας. Όλα αυτά αναμένεται να υλοποιηθούν με κονδύλια από τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Ο Μπορίσωφ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα δεχθεί την παρουσία και μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι «τριγμοί» στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας  έχουν πιο επιθετική την πολιτική της Βουλγαρίας.