«Ο Ασάνζ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται δικαίως στη φυλακή. Υπάρχει αίτημα για έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες που περάσει από το δικαστήριο αύριο. Ωστόσο, χθες υπέγραψα τη διαταγή έκδοσης που επικυρώθηκε και θα τεθεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου», ανακοινωσε ο βρετανός ΥΠΕΣ

Όπως σημειώνει ο Guardian, η απόφαση αυτή, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ. «Είναι μία απόφαση που θα κριθεί στο δικαστήριο. Ωστόσο, το κομμάτι του υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ σημαντικό και θέλω να δω να αποδίδεται δικαιοσύνη. Έχουμε ένα θεμιτό αίτημα έκδοση, οπότε το υπέγραψα, ωστόσο, η τελευταία λέξη ανήκει στη δικαιοσύνη», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Εκεί ο ιδρυτής του Wikileaks αντιμετωπίζει συνολικά 18 κατηγορίες, οι 17 εκ των οποίων βάσει του νόμου περί Κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων η «παράνομη πρόσβαση» και αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών εθνικής Άμυνας. Μετά την άρση του πολιτικού του ασύλου από την κυβέρνηση του Ισημερινού και την σύλληψή του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο από τις βρετανικές αρχές, οι ΗΠΑ είχαν αποκαλύψει ένα κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ που περιείχε απλά μία δίωξη για «χακάρισμα» υπολογιστών που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες. Περίπου έναν μήνα μετά όμως, η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προθέσεις της, βασίζοντας ολόκληρο το κατηγορητήριο στον νόμο περί Κατασκοπείας (Espionage Act), που προβλέπει βαρύτατες ποινές.

«Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις κήρυξε πόλεμο, όχι μόνο στο Wikileaks, αλλά στη δημοσιογραφία. Δεν έχει να κάνει πλέον μόνο με τον Ασάνζ, αλλά με το μέλλον των ΜΜΕ» είχε γράψει σε αναρτησή του ο πληροδοριοδότης, Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ πολλά από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters, οι New York Times και το CNN έκαναν ανοικτά λόγο για σφοδρή επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh, από τις 11 Απριλίου. Η κράτησή του εκεί, καθώς και η απόφαση για φυλάκιση για έναν χρόνο έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ασάνζ και ως τιμωρία δυσανάλογη με τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.  Αντίστοιχη ήταν και η μαρτυρία του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του.Στη μία ώρα που έχει στη διάθεσή του κάθε μέρα εκτός απομόνωσης ο Ασάνζ πρέπει να πλυθεί, να περπατήσει και να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή έχει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας πάνω του, με εκκλήσεις από τον ΟΗΕ και υποστήριξη από προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Την Τρίτη, ο κινέζος αντιφρονών εικαστικός Άι Ουεϊουέι, που επισκέφθηκε τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στο νοσοκομείο της φυλακής όπου παραμένει έγκλειστος σε προάστιο του Λονδίνου χθες Τρίτη, υπογράμμισε ότι η κατάσταση της υγείας του «επιδεινώνεται», ενώ προέτρεψε τις αρχές της Βρετανίας καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να μην προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ.