Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι έχει την απόλυτη στήριξη από το κόμμα του για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι για «να επιστρέψει η χώρα στη νομιμότητα» μετά τις καταδίκες των 29 από τους 37 κατηγορούμενους του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος  για την «υπόθεση Γκουρτέλ», η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η ευθύνη που φέρει το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα επαναφέρει την κανονικότητα και τη σταθερότητα στη χώρα και θα οδηγήσει την Ισπανία σε νέες εκλογές. Έκανε, ακόμη, λόγο για κυβέρνηση του PSOE για την «υπεράσπιση του συντάγματος και της εδαφικής ακεραιότητας η οποία θα επιστρέψει την εντολή στον ισπανικό λαό».

Δεν έθεσε, πάντως, χρονικό ορίζοντα για την προκήρυξη των εκλογών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ραχόι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos.

Ήδη οι Podemos έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν μία πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, ενώ παραμένει ανοιχτό το τι θα κάνουν τα εθνικιστικά κόμματα που βρίσκονται εντός ισπανικού Κοινοβουλίου.

Οι Ciudadanos ανακοίνωσαν μέσω του εκπροσώπου τους Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας ότι επιθυμούν να προκηρύξει εκλογές ο Μαριάνο Ραχόι τις προσεχείς εβδομάδες.
Ανακοίνωσαν, ακόμη, ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών και, σε περίπτωση που δεν προσφύγει στις κάλπες ο πρωθυπουργός, θα υποβάλουν δική τους πρόταση μομφής.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές από Ραχόι

Πάντως, από πλευράς του, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Υποστήριξε πως η Ισπανία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να διατηρήσει τον τρέχοντα ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και ότι θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία του.

«Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε.

Η καταδίκη της «υπόθεση Γκουρτέλ»

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται μετά την απόφαση για καταδίκη των 29 από τους 37 κατηγορούμενους και πρόστιμο στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα ύψους 245.492 ευρώ, πρωτόδικα για την «υπόθεση Γκουρτέλ» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ισπανία.

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» έκρινε το δικαστήριο.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο PP, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989».

Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα. Ο Μπάρθενας, υπεύθυνος του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε επίσης σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, του κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.

Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής». Το PP ανακοίνωσε άμεσα ότι θα κάνει έφεση κατά της απόφασης.

*Διαβάστε το άρθρο: Στην Ισπανία καταλύθηκε το κράτος Δικαίου! – του Μηνά Κωνσταντίνου