X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η διακομματική για την ψήφο των 18ρηδων

Η δυνατότητα κάλυψης του νομικού κενού προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου οι 18ρηδες αναμένεται να διερευνηθεί άμεσα σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη
|
Κατά την πρώτη της συνεδρίαση, η Διακομματική Επιτροπή των επερχόμενων εκλογών εξέτασε  ζητήματα καθορισμού των όρων προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ, χρηματοδότησης των κομμάτων και δυνατότητας συμμετοχής των εκλογέων που κατοχύρωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν την 1η Ιανουαρίου.
 
Σε ό,τι αφορά τους όρους προβολής, συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία να ισχύσει και σε αυτές τις εκλογές η ρύθμιση που ίσχυσε στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012 και στις ευρωεκλογές 2014. Αυτό σημαίνει για κάθε υποψήφιο μια εμφάνιση σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας και δύο εμφανίσεις σε περιφερειακά μέσα, και για κάθε κόμμα η μετάδοση της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης και συνέντευξη ή κάλυψη εκδήλωσης.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να υπάρξουν δύο debates -ένα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα μεταξύ των κομμάτων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Μάλιστα ο Γιώργος Μουρούτης ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Από την πλευρά της ΝΔ τέθηκε, επίσης, το ζήτημα να μην μπορεί να διαφημισθεί κόμμα μέσω άλλων μέσων (όπως π.χ. διαφημιστικών σποτ από εφημερίδα, νεολαία κόμματος κ.ά.).
 

Αίτημα εξαίρεσης της Χρυσής Αυγής
 

Το ΚΚΕ ζήτησε να εξαιρεθεί από τον τηλεοπτικό χρόνο η Χρυσή Αυγή, με το επιχείρημα ότι ο τηλεοπτικός χρόνος αποτιμάται σε χρήμα και η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής έχει προσωρινά ανασταλεί. Η πρόταση, την οποία υποστήριξε και το Ποτάμι, δεν έγινε δεκτή, με το σκεπτικό ότι η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα εκλεγμένο στο Κοινοβούλιο.
 
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, από την πλειονότητα των κομμάτων ζητήθηκε να δοθεί η τακτική χρηματοδότηση του πρώτου τριμήνου του 2015 και η έκτακτη χρηματοδότηση ή τουλάχιστον μέρος αυτών. Η έκτακτη χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται στο 0,008% των εισπραχθέντων του 2014. Η Χρυσή Αυγή ζήτησε να μην δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση σε κανένα κόμμα.
 

Κάλυψη νομικού κενού
 

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των 18άρηδων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής τους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης ανέφερε σχετικά ότι «εκφράστηκε από όλους η ευχή να βρεθεί λύση» και δήλωσε ότι «θα διερευνηθεί άμεσα αν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί το νομικό κενό» και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
 
Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το αν είναι δυνατόν να γίνει τελικά κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται μετά την 1η Φεβρουαρίου. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών δε υπενθυμίζουν ότι στις εκλογές του Μαρτίου 2004 τελικά δεν είχαν ψηφίσει οι τότε 18άρηδες, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων. Επίσης, σημειώνουν ότι έχουν ήδη αποσταλεί οι δισκέτες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στα 18.700 εκλογικά τμήματα και στα 500 εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.
 
Το ΚΚΕ προσήλθε στη συνεδρίαση με πρόταση να λυθεί το ζήτημα της ψήφου των νέων 18άρηδων με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Κατ' εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 8 του ΠΔ 26/2012 ζήτησε να θεωρηθεί ότι έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος για τυπικούς λόγους (και γι αυτό δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους) και επομένως να τους επιτραπεί να ψηφίσουν ως «παραληφθέντες εκλογείς». Δηλαδή, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, με πιστοποιητικό εγγραφής τους στα οικεία δημοτολόγια που θα χορηγείται υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή εξουσιοδοτημένο όργανο.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του ΚΚΕ μετά τη λήξη της, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ίσως χρειαστεί να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να παραταθεί η θητεία της Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των παραβάσεων. Το ΚΚΕ ζήτησε σε αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να συμπεριληφθεί η πρότασή του.


Έκπτωση σε εισιτήρια και διόδια
 

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που τέθηκαν από τα κόμματα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζήτησαν να υπάρξει ειδική έκπτωση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ανοικτά διόδια για να μετακινηθούν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα της καταβολής του εκλογικού επιδόματος στους δημοτικούς υπαλλήλους, που δεν έχει καταβληθεί από το 2012, και το θέμα του ύψους της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων.
 
Οι εκπρόσωποι τής Χρυσής Αυγής, μετά τη συνάντηση, δήλωσαν ότι η Χ.Α. έχει υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης για τους 16 προφυλακισθέντες με βάση τα άρθρα 51 και 52 του Συντάγματος.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις