Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τα μέτρα που επιβλήθηκαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς τον Νοέμβριο του 2015, επιτρέπουν στις δυνάμεις ασφαλείας να παρακολουθούν υπόπτους και να πραγματοποιούν έρευνες χωρίς εισαγγελικό ένταλμα, να θέτουν σε κατ' οίκον περιορισμό υπόπτους και να απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις.

Από τότε που η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές έχουν εκδώσει 155 διατάγματα τα οποία απαγορεύουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και έχουν επιβάλει 639 μέτρα τα οποία απαγορεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις, καταγγέλλει η οργάνωση.

Από αυτά, η πλειονότητα είχε στόχο πρόσωπα που διαμαρτύρονταν κατά των μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία. Μια σειρά μέτρων επιβλήθηκαν επίσης για την απαγόρευση διαδηλώσεων έπειτα από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

«Οι νόμοι έκτακτης ανάγκης με στόχο την προστασία των γάλλων πολιτών από την απειλή της τρομοκρατίας χρησιμοποιούνται αντίθετα για να περιορίσουν τα δικαιώματα των πολιτών στη ειρηνική διαμαρτυρία», λέει ο Μάρκο Περολίνι, ο επικεφαλής του γαλλικού παραρτήματος της οργάνωσης.
 
«Με το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το δικαίωμα του διαδηλώνειν έχει αφαιρεθεί με εκατοντάδες ακτιβιστές, περιβαλλοντιστές και υπέρμαχους των εργατικών δικαιωμάτων να στερούνται αδικαιολόγητα τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις».
 
Σημειώνεται ότι η έκθεση με τίτλο «Ένα δικαίωμα, όχι μια απειλή: Δυσανάλογοι περιορισμοί στις διαδηλώσεις με βάση την Κατάσταση 'Εκτακτης Ανάγκης στη Γαλλία» δόθηκε στην δημοσιότητα μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι σχεδιάζει να παρατείνει την διάρκεια του συγκεκριμένου μέτρου.