Πανω από χίλιοι διακόσιοι δημοσιογράφοι από 98 χώρες εξέδωσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση σε υπεράσπιση του εκδότη των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν, στη Βρετανία, οι διαδικασίες για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας. Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που ο Νόμος περί Κατασκοπείας των ΗΠΑ (Espionage Act) χρησιμοποιείται εναντίον κάποιου διότι δημοσίευσε πληροφορίες που του παρείχε πληροφοριοδότης (whistleblower). Όλοι οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν πληροφορίες από εμπιστευτικές πηγές, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη δίωξη αποτελεί ένα πάρα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί παγκοσμίως δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης. Οι υπογράφοντες πιστεύουν ότι η φυλάκιση και οι δίκες του Ασάνζ αποτελούν τεράστια αποτυχία της δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ σπάνιο για δημοσιογράφους να ενώνονται και να μιλούν από κοινού σε κάποιο θέμα. Όντως, το μέγεθος και το πλάτος αυτής της κοινής ανακοίνωσης πρέπει να μην έχει προηγούμενο», είπε η εκπρόσωπος Σερένα Τινάρι.

Το πλήρες κείμενο, στα ελληνικά, σε μετάφραση του The Press Project, μπορείτε να το βρείτε εδώ και σε ακόμη οκτώ γλώσσες, μπορείτε να το βρείτε εδω 

Η κοινή ανακοίνωση σημειώνει ότι ο Ασάνζ κινδυνεύει με φυλάκιση ως και 175 ετών, για το ρόλο του στη δημοσιοποίηση στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, και μηνυμάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ – μεταξύ των οποίων και αποκαλυπτικές αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου. Πολλά Μέσα Ενημέρωσης δημοσίευσαν άρθρα υψηλού δημοσίου ενδιαφέροντος, με βάση αυτές τις πληροφορίες. Η ανακοίνωση λέει: «Αν οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν νόμους κατά της Κατασκοπείας εις βάρος δημοσιογράφων και εκδοτών, τότε τους αφαιρούν την πιο σημαντική και παραδοσιακή τους άμυνα – της δράσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος – διότι αυτή τη χάνουν λόγω του Νόμου περί Κατασκοπείας». Δημοσιογράφοι από κάθε άκρη του κόσμου θα εκδίδονται από τη μία χώρα στην άλλη και θα διώκονται με βάση δρακόντιους νόμους περί κατασκοπείας.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από εργαζόμενους στα περισσότερα μεγάλα μέσα του κόσμου, και περιλαμβάνει πολλούς διακεκριμένους και βραβευμένους δημοσιογράφους. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ερευνητών δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και 30 μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ). Διάφορες δημοσιογραφικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Συνομοσπονδία των Δημοσιογράφων (International Federation of Journalists, IFJ) και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν συνυπογράψει. Οι υπογραφές έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, και συνολικά από 97 χώρες.

Η πλήρης λίστα των υπογραφών είναι εδώ

Η ανακοίνωση καλεί να υπογράψουν και άνθρωποι σε επαγγέλματα «σχετιζόμενα με τα ΜΜΕ». Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, η πηγή των αποκαλύψεων του Πενταγώνου (Pentagon Papers), υπογράφει ως «πληροφοριοδότης», και ακολουθούν άλλοι σημαντικοί πληροφοριοδότες, όπως η Κάθριν Γκαν (Βρετανία), ο Ρούντολφ Έλμερ (Ελβετία) και ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η ανακοίνωση ξεκίνησε από μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων που έχουν τη βάση τους σε διάφορες χώρες. Η εκπρόσωπος, Σερένα Τινάρι, πρόεδρος της Ελβετικής Οργάνωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων, είπε πως «πολλοί από μας χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται από πληροφοριοδότες. Είναι ουσιώδες μέρος του ρόλου μας ως εκπροσώπων της κοινής γνώμης. Κάθε δημοσιογράφος και κάθε εκδότης οφείλουν να τρομάζουν και να ανησυχούν με αυτή την προσπάθεια ποινικοποίησης της δουλειάς μας».

Οι δημοσιογράφοι καταδεικνύουν τις σοβαρές και συνεχιζόμενες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττουν τον Ασάνζ, και σημειώνουν: «Θεωρούμε υπόλογες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, του Ισημερινού και της Σουηδίας, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες υποβάλλεται ο κ. Ασάνζ.».

Στην κοινή ανακοίνωση περιλαμβάνεται απόσπασμα του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, που ερεύνησε την υπόθεση: «τελικώς κατάλαβα ότι με είχε τυφλώσει η προπαγάνδα και ότι ο Ασάνζ είχε συκοφαντηθεί συστηματικά, ώστε να στραφεί αλλού η προσοχή, και όχι στα εγκλήματα που αποκάλυψε. Όταν τον απανθρώπισαν με την απομόνωση, τη γελοιοποίηση και την καταισχύνη, όπως κάποτε οι μάγισσες που καίονταν στην πυρά, ήταν εύκολο να τον αποστερήσουν από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του, χωρίς να προκαλέσουν παγκόσμια αγανάκτηση. Και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται νομικό προηγούμενο, από την πίσω πόρτα και λόγω του δικού μας εφησυχασμού, που στο μέλλον μπορεί και θα εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο, σε αποκαλύψεις των Guardian, New York Times και ABC News».

Η ανακοίνωση λέει «οι αποκαλύψεις του κ. Ασάνζ για παραβιάσεις και εγκλήματα είναι ιστορικής σημασίας, όπως και η προσφορά των πληροφοριοδοτών Έντουαρντ Σνόουντεν, Τσέλσι Μάνινγκ και Ρηάλιτυ Γουίνερ, που σήμερα είναι είτε εξόριστοι είτε φυλακισμένοι. Όλοι τους αντιμετώπισαν αμείλικτες εκστρατείες κατασυκοφάντησης, που εξαπέλυσαν οι αντίπαλοί τους, εκστρατείες που συχνά οδήγησαν σε ψευδή δημοσιεύματα και πλήρη απουσία ενδελεχούς [δημοσιογραφικού] ελέγχου και δημοσιογραφικής κάλυψης των προβλημάτων τους.».

Η ανακοίνωση των Δημοσιογράφων ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Ασάνζ και την εγκατάλειψη των εις βάρος του κατηγοριών κατασκοπίας και της διαδικασίας έκδοσης. Αναφέρουν: «Παροτρύνουμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να πληροφορούν με ακρίβεια το κοινό για αυτή την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Παροτρύνουμε όλους τους δημοσιογράφους να υπερασπιστούν τον Τζούλιαν Ασάνζ, αυτή την σημαντική στιγμή. Οι επικίνδυνες εποχές είναι πεδίο για ατρόμητη δημοσιογραφία».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει κάλεσμα πολιτών για την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τη Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας, Πλουτάρχου 1, στο Κολωνάκι, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, και στις 11πμ, ώρα κατά την οποία ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Ασάνζ στο Λονδίνο.

Στα σόσιαλ μήντια ακολουθήστε την προσπάθεια των δημοσιογράφων με το tag #JournalistsSpeakUpForAssange