του Shaun King στο The Intercept

Την Τετάρτη, στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, μια σημαντικότατη ηγέτιδα των πολιτικών δικαιωμάτων πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια κτηνώδη δολοφονία ενώ ήταν στον δρόμο. Το όνομά της ήταν η Μαριέλ Φράνκο. Όπως και εγώ, η Μαριέλ ήταν μόλις 38 ετών.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος δολοφόνησε τη Μαριέλ και τον οδηγό της, Άντερσον Πέδρο Γκόμες, αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αστυνομία μπορεί να είχε κάποια σχέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περιβλήματα σφαίρας που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος είχαν αγορασθεί από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία το 2006. Σφαίρες από την ίδια παρτίδα χρησιμοποιήθηκαν σε μια σειρά βίαιων επιθέσεων που είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 17 και τραυμάτισαν 7 στο Σάο Πάολο μέσα σε μία νύχτα το 2015. Δύο αστυνομικοί και ένας δημοτικός φρουρός καταδικάστηκαν για τη σφαγή.

Η Μαριέλ Φράνκο αποτελούσε απειλή για ένα πολύ ενοχλημένο κατεστημένο στη Βραζιλία. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η Μαριέλ αποτελούσε απειλή για ένα πολύ ενοχλημένο κατεστημένο στη Βραζιλία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς το 2017. Αυτοί οι θάνατοι συχνά καταστρέφουν οικογένειες και οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για ακόμη και τις πιο έκδηλες περιπτώσεις σπάνια παίρνουν το φταίξιμο. Στις περισσότερες κοντινές χώρες, όπως ο Καναδάς, η αστυνομία είναι υπεύθυνη για σχεδόν 95% λιγότερους θανάτους. Αμερικανοί αστυνομικοί σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες από ό,τι η αστυνομία σε πολλές άλλες χώρες μέσα σε ένα χρόνο.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, ήταν η σκανδαλώδη κρίση της αστυνομικής βιαιότητας στις ΗΠΑ που πυροδότησε το κίνημα Black Lives Matter.
Αλλά ξέρατε ότι η Βραζιλία μπορεί πραγματικά να είναι πρώτη σε αστυνομική βία σε  ολόκληρο τον κόσμο; Παρά το γεγονός ότι έχουν 120 εκατομμύρια λιγότερους πολίτες από τις ΗΠΑ,  στη Βραζιλία σκοτώθηκε από τα χέρια της αστυνομίας ένας σοκαριστικός αριθμός 4.224 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του 2016. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια  αύξηση 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτή είναι μια διεθνής κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι ένα ανήκουστο σκάνδαλο.

Και κανένας τόπος δεν δέχτηκε τόσο έντονο πλήγμα βίας όσο το  Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου η αστυνομία δολοφόνησε τουλάχιστον 1124 άτομα το 2017- μια αύξηση 22% κατά τον τελευταίο χρόνο. Και πάνω από όλα αυτά, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια στρατιωτική επέμβαση. Θέλετε να μιλήσουμε για τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας; Οι ένοπλες δυνάμεις κυριολεκτικά ανέλαβαν το σύστημα ασφαλείας του κράτους.

Η Μαριέλ Φράνκο, μια λαμπρή ηγέτιδα με τεράστια καρδιά, βρισκόταν στο επίκεντρο του κινήματος κατά της βίας της αστυνομίας στη Βραζιλία. Ήταν, από κάθε άποψη, η ηγέτιδα του αντίστοιχου κινήματος Black Lives Matter των ΗΠΑ στη χώρα. Δεν ονομαζόταν έτσι, αλλά οι ομοιότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Γι’ αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να θρηνήσουν για το θάνατό της.

Ήταν μια μαύρη, κουήρ γυναίκα, η οποία αγωνιζόταν όχι μόνο ενάντια στην αστυνομική βία, αλλά για τη γενικότερη ισότητα και χειραφέτηση των γυναικών και των μαύρων ανθρώπων σε όλη τη Βραζιλία. Έφευγε πραγματικά από μια εκδήλωση για την ενδυνάμωση των μαύρων γυναικών στο κέντρο του Ρίο, όταν ένα αυτοκίνητο έκανε στην  άκρη και κάποιος την πυροβόλησε τέσσερις φορές στο κεφάλι.
Το αυτοκίνητό της δεν κλάπηκε. Δεν της πήραν το πορτοφόλι. Είχε γίνει στόχος και δολοφονήθηκε.

Έχοντας μόλις εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, η πολιτική φωνή και η δύναμη της Μαριέλ αυξάνονταν. Επέβλεπε την επιτροπή γυναικών στο δημοτικό συμβούλιο και μόλις τον περασμένο μήνα επελέγη ως πρόεδρος της επιτροπής του Ρίο ντε Τζανέιρο για την εποπτεία των αστυνομικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας στις φαβέλες της πόλης ή στις φτωχογειτονιές. Το κόμμα της σχεδίαζε να την θέσει υποψήφια της θέσης του αντιπροέδρου του κράτους στις εκλογές αργότερα μέσα σε αυτόν τον χρόνο.

Ήταν ιδεαλίστρια. Έδινε ελπίδα σε όλους γύρω της. Σε μια χώρα και σε έναν κόσμο που εμπιστεύεται τους πολιτικούς όλο και λιγότερο, έδειξε στους ανθρώπους ότι οι θαρραλέοι ηγέτες μπορούν να έχουν αρχές, να είναι προοδευτικοί και να αγωνίζονται για την αλλαγή από μέσα προς τα έξω.
Πρέπει να συνδέσουμε τους αγώνες μας στις ΗΠΑ με εκείνους στη Βραζιλία. Η Μαριέλ Φράνκο ήταν μια από εμάς.

Η δολοφονία της Μαριέλ μου θυμίζει σε πολλά σημεία τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα, του πρώτου πρωθυπουργού του Κονγκό. Γεμάτος ελπίδες και ιδέες, ο Λουμούμπα ήταν μόλις 35 ετών όταν δολοφονήθηκε. Ήταν η ενσάρκωση της ελπίδας και της αλλαγής σε μια χώρα που χρειαζόταν απεγνωσμένα και τα δύο.

Πριν δολοφονηθούν τόσο ο Μάλκολμ Χ όσο και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και οι δύο τους όταν ήταν έναν μόνο χρόνο μεγαλύτεροι από τη Μαριέλ Φράνκο, πίστευαν ότι ήταν σημαντικό να συνδέσουμε τους τοπικούς αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα και τις προτεραιότητές μας με τους αγώνες για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα που εξελίσσονταν σε όλον τον κόσμο.

Λοιπόν, είμαστε και πάλι σε αυτό το σημείο. Πρέπει να συνδέσουμε τους αγώνες μας στις ΗΠΑ με εκείνους στη Βραζιλία. Η Μαριέλ Φράνκο ήταν μια από εμάς. Οι προτεραιότητές της είναι οι προτεραιότητές μας. Τα όνειρά της είναι τα όνειρά μας. Οι αγώνες της είναι οι αγώνες μας.

Δεν είναι περίεργο που οι δύο χώρες με τον πρώτο και τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων αφρικανικής καταγωγής εκτός Αφρικής- τη Βραζιλία, με σχεδόν 56 εκατομμύρια, και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 46 εκατομμύρια- αντιμετωπίζουν επίσης μια κρίση αστυνομικής βίας. Είναι επειδή οι μαύρες ζωές, είτε στο Ρίο είτε στο Φέργκιουσον, το Σάο Πάολο ή τη Βαλτιμόρη, πολύ συχνά δεν έχουν σημασία για την αστυνομία και τους πολιτικούς. Στο όνομα της ασφάλειας και της προστασίας, οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια. Και αυτό ποτέ δεν θα είναι εντάξει.

Μάθετε το όνομα της Μαριέλ Φράνκο. Μην αφήνετε τον σκοπό της να πεθάνει μαζί της. Δείξτε στον κόσμο ότι μπορείς  να σκοτώσεις έναν άνδρα ή μια γυναίκα, αλλά δεν μπορείς να σκοτώσεις μια ιδέα.