Το Ελ Σαλβαδόρ απαγόρευσε την εξόρυξη μετάλλων

Τον Μάιο του 2017, τo Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει την εξόρυξη μετάλλων. Σε μια ιστορική κίνηση, η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής δεν θα επιτρέπει πλέον την «αναζήτηση, εξερεύνηση, εκμετάλλευση, εξόρυξη ή επεξεργασία μεταλλικών ορυκτών».

Διαβάστε αναλυτικά

Το κίνημα #MeToo αποκαλύπτει το εύρος της σεξουαλικής παρενόχλησης

Η χρήση δύο απλών λέξεων είναι πλέον ένας τρόπος οι χρήστες να κοινοποιούν τις προσωπικές τους ιστορίες σεξουαλικής επίθεσης ή παρενόχλησης, μέσω του hashtag #MeToo.

Διαβάστε αναλυτικά

Πολυεθνικές vs Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιβάλλον: Ένας πρωτοποριακός γαλλικός νόμος

Το κτίριο Rana Plaza στο Μπαγκλαντές στέγαζε πέντε εργοστάσια ρούχων που προμηθεύουν πολυεθνικές στην Ευρώπη. Κατέρρευσε το 2013 και 1.135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο όνομα της φτηνής «Made in Bangladesh» μόδας. Αυτή ήταν μια καλή αφορμή για τη γαλλική κυβέρνηση ώστε να περάσει έναν νόμο το 2017 που δεσμεύει τις μητρικές εταιρείες με νομική ευθύνη για τις θυγατρικές τους και τους προμηθευτές τους στην περίπτωση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή καταστροφής του περιβάλλοντος. 

Διαβάστε αναλυτικά


Αγρότες της Ζάμπια εναντίον Vedanta

13 Οκτωβρίου 2017- Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της εταιρείας Vedanta στην απόφαση του Μαΐου του 2016, που επέτρεπε στους αγρότες της Ζάμπια να προσφύγουν κατά της εταιρείας στη βρετανική δικαιοσύνη. Η απόφαση πρόσθετε επιπλέον βάρος στις καταδικαστικές αποφάσεις για τις θυγατρικές των βρετανικών εταιρειών.

Διαβάστε αναλυτικά

Νόμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στην Αυστραλία

Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία ιστορικό νόμο με τον οποίο αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Για «μέρα αγάπης και ισότητας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, σε μερικές πολιτείες της οποίας μέχρι πριν λίγα χρόνια η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα.

Διαβάστε αναλυτικά

Η Βραζιλία μετά τη γενική απεργία

Στις 28 Απριλίου, η Βραζιλία έγινε μάρτυρας μίας από τις πιο εντυπωσιακές γενικές απεργίες που έγιναν ποτέ. Υπήρξε κάτι που άλλαξε μετά την απεργία και τι; Πώς θα συνεχιστεί η αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση του Τεμέρ;

Διαβάστε αναλυτικά

Η ιδιωτικοποίηση νικήθηκε στην Κολομβία

Ένα τοπικό συνδικάτο του δημόσιου τομέα στο Cali κατάφερε να ακυρώσει την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση της δημοτικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, αφού αποκάλυψε τα σχέδια της πόλης. Το συνδικάτο χρησιμοποίησε την έρευνα του TNI για τη Lazard, μια παγκόσμια οικονομική συμβουλευτική εταιρεία που προσλήφθηκε από την πόλη για να αναπτύξει τα σχέδιά της. Το συνδικάτο επίσης βοήθησε στη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης δημόσιου-δημόσιου τομέα (PuP) με μια εθνική δημόσια επιχείρηση της Ουρουγουάης για τη διευκόλυνση των μεταρρυθμίσεων προς το δημόσιο συμφέρον. Η υπεράσπιση των δημοτικών υπηρεσιών της Cali αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της παγκόσμιας τάσης προς επαναδημοτικοποίηση, με περισσότερες από 835 κοινότητες παγκοσμίως να επαναφέρουν τα κοινωνικά αγαθ'α υπό δημόσιο έλεγχο τα τελευταία χρόνια.

Η Γουατεμάλα ξεσηκώνεται ενάντια στην καθεστωτική διαφθορά

Στις 20 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γουατεμάλας σε ολόκληρη τη χώρα, διαδηλώσανε εναντίον του προέδρου Τζίμι Μοράλες και του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου και των μελών του Κογκρέσου, έπειτα από νέες κατηγορίες για διαφθορά και την κατάργηση των νόμων πρόληψης της διαφθοράς που ψηφίστηκαν το 2015.

Διαβάστε αναλυτικά

Ο Συνασπισμός κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Τζακάρτα κέρδισε

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2017 την έκκληση αναίρεσης που ασκήθηκε από τον Συνασπισμό των κατοίκων της Τζακάρτα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού (KMMSAJ) και ακύρωσε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τζακάρτα σχετικά με την εκμετάλλευση του ποταμού PAM Jaya από δύο ιδιωτικές εταιρείες

Διαβάστε αναλυτικά

Αναίμακτη μεταβίβαση της εξουσίας στην Γκάμπια

Ο πρόεδρος της Γκάμπια, Γιαχία Τζάμε, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1994, εγκαταλείπει τελικά το θώκο του και έτσι θα αποφευχθεί η πολιτική κρίση και η επαπειλούμενη στρατιωτική επίθεση από τα στρατεύματα της Σενεγάλης, σύμφωνα με tweet του εκλεγμένου τον περασμένο Δεκέμβριο πρόεδρο της Γκάμπια, Αντάμα Μπάροου, ο οποίος θα τον διαδεχθεί

Διαβάστε αναλυτικά

Στη χώρα των 750 εκατ. αγροτών, για πόσο μπορείς να αγνοείς τους αγρότες που διαμαρτύρονται;

Από το 1995, τουλάχιστον 300.000 αγρότες στην Ινδία αυτοκτόνησαν, ανήμποροι να σηκώσουν στις πλάτες τους το χρέος τους και να υποστούν άλλο τις παρενοχλήσεις των δανειστών τους. Τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 2.000 αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν καθημερινά τη γεωργία και να μεταναστεύσουν σε αστικές πόλεις αναζητώντας εργασία σε εργοστάσια και εργοτάξια. Για πολύ καιρό, τα κινήματα των αγροτών και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην αχανή χώρα της νότιας Ασίας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το αγκάθι του αυξανόμενου χρέους στα αγροτικά νοικοκυριά.

Διαβάστε αναλυτικά

Οι 11 μεγαλύτερες νίκες της αντίστασης στον Τραμπ

Ήταν ένα εξαντλητικό έτος για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλλαγή του κλίματος και ό,τι παραμένει αξιόλογο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς, από το δικαστικό σώμα μέχρι το διπλωματικό σώμα. Πρόκειται για μια τρομακτική εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας προκαλούνται τεράστιες βλάβες σε πολλούς ανθρώπους, στον πλανήτη και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Διαβάστε αναλυτικά