Όπως τονίζει το Δυτικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του, το φαινόμενο της δυσοσμίας είναι έντονο και εκδηλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα όμως τις απογευματινές κι τις βραδινές ώρες. Όπως περιγράφουν, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, οι οσμές μεταφέρονται σε ακτίνα χιλιομέτρων και επηρεάζουν την ατμόσφαιρα στους δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού και Πετρούπολης.

«Η δυσοσμία είναι τόσο έντονη, ώστε προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στις αναπνευστικές οδούς (έντονο κάψιμο) και γενική δυσφορία. Τα προβλήματα αυτά επιβαρύνουν περισσότερο τα παιδιά, καθώς και άτομα μεγάλης ηλικίας και με άλλα προβλήματα υγείας» υπογραμμίζουν, κάνοντας έκκληση στους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου, πιθανολογείται πως η δυσοσμία προέρχεται από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) και ειδικότερα από την γραμμή επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

«Επειδή η συνεχιζόμενη διάχυση της δυσοσμίας βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων πολιτών και εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής απαιτούμε να διερευνηθούν άμεσα οι αιτίες που προκαλούν την δυσοσμία και να καταλογιστούν ευθύνες.
Μέχρι όμως να διερευνηθούν οι αιτίες που προκαλούν την δυσοσμία και να αποδοθούν ευθύνες, απαιτούμε την άμεση παύση της λειτουργίας του ΕΜΑΚ Φυλής» καλούν στην ανακοίνωσή τους, ενώ προειδοποιούν για τα σχέδια «πράσινου εργοστασίου».

Όπως τονίζουν, «προειδοποιούμε πως δεν θα δεχτούμε την λεγόμενη «Αναβάθμιση και λειτουργία του ΕΜΑΚ και μετατροπή αυτού σε “πράσινο εργοστάσιο”» προκειμένου να δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τόνους βιοαποβλήτων και ζητάμε την άμεση ανάκληση της 430/2019 απόφασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ για την μετατροπή του ΕΜΑΚ σε πράσινο εργοστάσιο».

Τέλος, το Δυτικό Μέτωπο καλεί τις δημοτικές αρχές της περιοχής να ενεργοποιηθούν άμεσα για να προστατεύσουν την υγεία των δημοτών τους και του πολίτες να αναλάβουν κάθε δυνατή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και να ασκήσουν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να σταματήσει άμεσα η λειτουργία του ΕΜΑΚ Φυλής.