Την Πέμπτη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, άφησε τη τελευταία της πνοή η Τουρκάλα δικηγόρος και υπερασπίστρια των θυμάτων της κρατικής βίας και αυθαιρεσίας, Εμπρού Τιμτίκ. Η Εμπρού, τον Απρίλιο, μαζί με τον συνάδελφό της, Αϊτάκ Ουνσάλ, είχαν αποφασίσει να πάνε την απεργία πείνας την οποία διεξήγαγαν, ως το τέλος, ζητώντας απλώς μια δίκαιη δίκη. Οι δύο τους είχαν καταδικαστεί μαζί και με άλλους δικηγόρους, από το καθεστώς Ερντογάν, με ανυπόστατες κατηγορίες για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Η είδηση πέρασε τα σύνορα της Τουρκίας και έφτασε φυσικά και στη γειτονική Ελλάδα, με πλήθος δημοσιευμάτων, κειμένων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Στον απόηχο του θανάτου της Εμπρού Τιμτίκ, εξέδωσε και σχετικό κείμενο ο Δικηγορικό Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με το οποίο εκφράζεται η αγανάκτηση του συνόλου των μελών του Συλλόγου.

Μάλιστα ο ΔΣΑ σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η υπόθεση των δύο απεργών πείνας δικηγόρων EbruTimtik και Aytac Unsal, που φυλακίστηκαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση μετά από δίκη παρωδία κατά παράβαση κάθε εγγύησης του κράτους δικαίου, όπου το συνταγές κατηγορητήριο αφορούσε σε ενέργειές τους, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των υπερασπιστικών καθηκόντων τους, έχει κινητοποιήσει τους δικηγορικούς συλλόγους πανευρωπαϊκά».

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ εξηγεί πως «ο Σύλλογος των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις τουρκικές αρχές, στηρίζοντας το δίκαιο και νόμιμο αίτημα των απεργών πείνας δικηγόρων για μια δίκαιη δίκη».

Συγκεκριμένα για την Εμπρού Τιμτίκ, το κείμενο αναφέρει πως το πλούσιο έργο της ίδιας όντας μέλος της οργάνωσης «Νομικό Γραφείο του Λαού» αλλά και και ως υπερασπίστρια θυμάτων κρατικής βίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, «θα συμβολίζει για πάντα την αξία και το πραγματικό νόημα του δικηγορικού λειτουργήματος όπου γης».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δεύτερο απεργό πείνας Αϊτάκ Ουνσάλ και στο δίκαιο αίτημά του για μια δίκαιη δίκη και αναφέρει ότι «η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην CCBE συντονίζεται με τις άλλες εθνικές αντιπροσωπείες στην σύνταξη μιας κοινής ανοικτής επιστολής, που θα λάβει υπογραφές από τους επιμέρους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους- κοινότητες της Ε.Ε, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να ισχυροποιηθούν τα αιτήματα του ετέρου απεργού πείνας, Τούρκου Συναδέλφου μας, έναντι της Τουρκικής Κυβέρνησης».