Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Κύπρου «Πολίτης της Κυριακής», ο Μ. Σχοινάς ρωτήθηκε για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, τις οποίες επωμίζονται συγκεκριμένες χώρες και ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά εδάφη, δεν «απλώνεται» σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Έκανε λόγο για «δύσκολη διαπραγμάτευση» με τα κράτη – μέλη που δεν αποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη τους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη μελλοντική επιτυχία του εγχειρήματος.

«Τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορούν στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Χρειαζόμαστε μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, το νέο σύμφωνο θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων.
  • Σε μια κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
  • Επιμερισμός των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Ερωτηθείς για το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Κομισιόν ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σχετίζεται με χρήματα που μπορούν να «τραβήξουν» μέσω δανεισμού οι ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο Μ. Σχοινάς ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί με «λευκή επιταγή», αλλά «η εκταμίευση των πόρων θα συνδέεται με στόχους και θα συναρτώνται με την υλοποίηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Άνοιγμα της Κομισιόν προς τις χώρες που ζητούν αυστηρότερους όρους για τον δανεισμό από το «Ταμείο Ανάκαμψης»