X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία αν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες

Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (10 – 11 Δεκεμβρίου), ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι θα πρέπει να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» ανάμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως οι Βρυξέλλες έχουν απλώσει το χέρι στην Άγκυρα και την καλούν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Σ. Μισέλ, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, δήλωσε πως οι Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Σ. Μισέλ επιτέθηκε στην Τουρκία και την κάλεσε να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, ενώ στάθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου που άφηνε «μετέωρες προειδοποιήσεις» προς την Άγκυρα, αναφέροντας πως «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215  της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Η Ελλάδα ζητά κοινή απάντηση των χωρών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει« το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» ανάμεσα σε ΕΕ και Άγκυρα, αναφέροντας ότι «θέλουμε να σεβαστούμε να κράτη-μέλη, να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, να υπάρχει συνοχή, εστάλησαν μηνύματα τον Οκτώβριο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πως η ΕΕ επιθυμεί περισσότερη σταθερότητα σχετικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, από τη στιγμή που η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση ως προς τις προκλήσεις που δημιουργεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία «καταδικάζει» τις «μη δεσμευτικές» κυρώσεις που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Εξετάσαμε τα οικονομικά ζητήματα , τα ζητήματα στο μεταναστευτικό , τα ζητήματα ενέργειας για παράδειγμα αλλά η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις , τις εχθρικές δηλώσεις και το να μη σέβεται τις διεθνείς αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον σλοβένο ομόλογό του, Γιάνεζ Γιάνσα, και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ίγκορ Μάτοβιτς. Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον Μακρόν να ακολουθηθεί  η απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ψηφίστηκε προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Γερμανία, έχει ταχθεί έμμεσα κατά του ενδεχόμενου κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις