Του Ορέστη Βέλμαχου

Ξεκινώντας από τις 12 Απριλίου, το Συμβούλιο προτείνει σε πέντε χώρες (την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ακόλουθους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για έξι επιπλέον μήνες:

– Αυστρία: στα αυστρο-ουγγρικά και τα αυστρο-σλοβενικά χερσαία σύνορα

– Γερμανία: στα γερμανο-αυστριακά χερσαία σύνορα

– Δανία: στους δανέζικους λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Γερμανία και στα δανο-γερμανικά χερσαία σύνορα

– Σουηδία: στους σουηδικούς λιμένες στη νότια και τη δυτική αστυνομική περιφέρεια και στη γέφυρα του Öresund

– Νορβηγία: στους νορβηγικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Μιλάμε για απόφαση προσωρινών ελέγχων που αναστέλλει τη συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, δε χρειάζεται να μένουμε στη «χιλιοτρυπημένη» συνθήκη Σένγκεν, όσο στη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στους ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους ώστε να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, για τους οποίους ευθύνεται η ίδια η ΕΕ και οι σύμμαχοι της.

Οι χώρες αυτές, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχουν εισάγει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή στη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις «παράτυπων μεταναστών». Μιλάμε για την Αυστρία, όπου η ακροδεξιά προελαύνει. Μιλάμε για τη Γερμανία, όπου το ακροδεξιό AfD συνεχίζει να κερδίζει πόντους και σταδιακά αναρριχάται ως λύση ενάντια στο «ισλαμικό κύμα». Μιλάμε για τη Σουηδία, όπου οι ακροδεξιοί έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τα ποσοστά τους από το 2010.Και μιλάμε φυσικά για τη Δανία, όπου κατάσχονται τα τιμαλφή των προσφύγων, ώστε να ανταποδώσουν τη «φιλοξενία» των Δανών. Το αστέρι του Δαυίδ πάντως δεν το έχουν καρφιτσώσει ακόμα.

Οι συγκεκριμένες χώρες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, αλλά τον «κανόνα» του φασισμού που απλώνεται και πάλι πάνω από την Ευρώπη. Υπάρχει βέβαια και το κατάλληλο σπρώξιμο από την ΕΕ… Σύμφωνα με την έρευνα του σουηδικού αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού Ιδρύματος Expo, η ΕΕ έχει επιδοτήσει με περίπου 2,3 εκατ. ευρώ φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις από το 2014 μέχρι σήμερα.

Τα «ευρωιδεώδη» τους έχουν και την κατάλληλη πολιτική στήριξη. Όπου πολιτική στήριξη, βάλτε τους «αγανακτισμένους» πολίτες που φοβούνται πως θα χάσουν τις πατρίδες τους από τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους, έχοντας χάσει τους ανθρώπους τους και κόπους ολόκληρης ζωής. Για πολύ καιρό έντυσε τους φασίστες ο μανδύας του «αγανακτισμένου», αλλά δεν είναι πλέον αναγκαίος. Η Ευρώπη των «λαών τους» κατευθύνει με μαεστρία τις μάζες των άνεργων και εξαθλιωμένων πολιτών. Άλλωστε, τα φασιστικά μορφώματα  τύπου Pegida και Χρυσή Αυγή, έχουν τους πάτρωνες τους.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κοστολογήθηκε η αξία της ανθρώπινης ζωής, σε αυτό το απίστευτο αλισβερίσι που σκαρφίστηκαν. «Τόσοι θα φεύγουν από την Τουρκία, τόσοι θα επιστρέφουν από την Ευρώπη και τόσα αξίζει το “κεφάλι” του καθένα».

Το ευρωπαϊκό ιδεώδες τους, όσον αφορά τους πρόσφυγες, ξεκίνησε με την μετατροπή του Αιγαίου σε Άουσβιτς. Τώρα θέλουν να το ολοκληρώσουν μετατρέποντας  τα σύνορα των χωρών σε φρούρια. Μην ξεχνάμε πως οι χώρες που ανακοίνωσαν την παράταση ελέγχου των συνόρων τους, «εμπνεύστηκαν» από την απανθρωπιά του γκρουπ του Βίσενγρατ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία), αλλά και από «δορυφόρους» όπως η ΠΓΔΜ που έκλεισε τα σύνορα της και απέσπασε δεκάδες εγκωμιαστικά σχόλια για τη «σωστή φύλαξη» των συνόρων της Ευρώπης.

Ήταν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), που δήλωσε χωρίς φιοριτούρες πως ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα αποτελεί εφαρμογή μέρους των αποφάσεων της ΕΕ. Μην ξεχνάμε βέβαια και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μόνο που δεν πανηγύρισε μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας πως είναι μια μεγάλη νίκη της Ελλάδας το ότι δεν θα κλείσουν τα ήδη κλειστά σύνορα.

Η παράταση ελέγχων εντός Σένγκεν δεν είναι φυσικά μια απόφαση που αποσκοπεί στην ασφάλεια των λαών. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση «κατασκευής» των εχθρών της Ευρώπης. Ασφαλώς και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική εξαθλίωση και τις στρατιές ανέργων που έχει δημιουργήσει η «Ελίτ». Τα φασιστικά μορφώματα δεν θα υπήρχαν χωρίς την απαραίτητη αβάντα από τα συστημικά ΜΜΕ. Πίσω από κάθε φαινομενικά αθώα δήλωση των ευρωπαίων αξιωματούχων περί «ασφάλειας των συνόρων», κρύβεται και ένα κλείσιμο του ματιού στους «αγανακτισμένους» που φοβούνται τις… ορδές του Ισλάμ.

Τα φραγμένα μυαλά αισθάνονται έτσι και αλλιώς ασφάλεια πίσω από φράχτες και στρατούς. Αυτό που φαίνεται να μην συνειδητοποιούν οι ηγέτες της ΕΕ και οι παρατρεχάμενοι τους, είναι πως το κατασκεύασμα των «κατακτητών αλλόθρησκων» θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα. Οι λαοί της Ευρώπης σύντομα θα κληθούν να αποφασίσουν. Αν δεν αποφασίσουν να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση, θα οδηγηθούν και πάλι σε μονοπάτια που τα θεωρούν ξεχασμένα εδώ και δεκαετίες.