Και οι 28 χώρες – μέλη της ΕΕ υπέγραψαν την πρόταση σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετά την άρση των ενστάσεων της Ιταλίας στο σχέδιο αυτό, το οποίο είχε εγκριθεί αρχικά τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν υπέρ αυτού του σχεδίου.
 
«Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να μειώσει σημαντικά τους αριθμούς των μεταναστών που περνούν στην ΕΕ», τόνισε μετά την έγκριση της πρότασης ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. 
 
«Η Βοήθεια για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η προσφορά μιας θετικής προοπτικής θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο Επίτροπος.
 
Το 1 δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά στη συμφωνία του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες – μέλη. Η Γερμανία θα δίνει το μεγαλύτερο πόσο, 427,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Η Βρετανία με τη σειρά της παρέχει φέτος 327,6 εκατομμύρια ευρώ, η Γαλλία 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία 152,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
Βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
 
Η ΕΕ ελπίζει πως η συμφωνία θα βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στα κράτη μέλη της, αφού πέρυσι έφθασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.