Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, κατά την τρίωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι ηγέτης της ΕΕ, αποφασίστηκε ομόφωνα το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης για τουλάχιστον 30 μέρες. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε εξωτερικό σοκ τον κορονοϊό, επισημαίνοντας πως πλήττει ολόκληρο τον κόσμο και δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Υπογράμμισε πως το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ενδέχεται να μην είναι το μόνο μέτρο που θα πάρουν και πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν και εκτίμησε ότι ίσως υπάρξει εμβόλιο για τον ιό μέχρι τον φθινόπωρο. 

Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των εξωτερικών συνόρων και στάθηκε στο ότι θα πρέπει να δοθεί προμήθεια υγειονομικού υλικού (όπως αναπνευστήρες, γάντια μάσκες κλπ) στα κράτη – μέλη της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας και να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία.