Αβέβαια φαίνονται τα επόμενα βήματα της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως δεν είναι δεδομένη η μεταβατική περίοδος για τη χώρα μετά την έξοδο της από την Ένωση.
Alexandros Michailidis / SOOC
Όπως ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, εντοπίζει ουσιαστικές διαφορές στις συζητήσεις ΕΕ – Λονδίνου σχετικά με τη φύση της μεταβατικής περιόδου, δηλώνοντας πως «εάν αυτές οι διαφωνίες παραμείνουν, η μεταβατική περίοδος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει η μεταβατική περίοδος να έχει διάρκεια από την ημέρα της εξόδου, στις 30 Μαρτίου 2019 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, το οποίο προϋποθέτει πως το ΗΒ θα πάψει να έχει οποιαδήποτε εκπροσώπηση στα όργανα της Ένωσης, αφού πλέον δεν θα είναι μέλος της, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμόζει όλους τους κανόνες και τη νομοθεσία της ΕΕ, μεταξύ άλλων και τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης.
Το Λονδίνο πάνω σε αυτό είχε δηλώσει ότι μετά την έξοδο οι πολίτες της ΕΕ που θα φτάνουν στη χώρα θα καταγράφονται και θα έχουν μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με όσους έχουν φθάσει στη χώρα πριν την αποχώρηση από την Ένωση.
Έκπληκτος ο Ντέιβις
Στις προειδοποιήσεις του ευρωπαίου αξιωματούχου έμεινε «έκπληκτος» ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος είπε ότι «δεδομένου ότι έχουμε εργαστεί εντατικά αυτήν την εβδομάδα, αιφνιδιάστηκα όταν άκουσα ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν γνωρίζει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο εφαρμογής», ανέφερε ο κ. Ντέιβις σε δήλωσή του.
Σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο επιζητεί «μια χρονικά περιορισμένη περίοδο κατά την οποία θα διατηρηθεί η πρόσβαση και των δύο πλευρών στις αντίστοιχες αγορές, υπό τους ισχύοντες όρους».