Το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, αποφάσισε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του το μεσημέρι της Παρασκευής, πως ο διάλογος με τη Τουρκίας για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στην Αν. Μεσόγειο πρέπει να συνεχιστεί, ενώ αν δεν ευοδωθεί και η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις, τις οποίες και προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η απόφαση αυτή φαίνεται πως εξόργισε την άλλη πλευρά της θάλασσας και σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της εν λόγω συνεδρίασης ο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι επεσήμανε πως «η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA), με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και τις επιδιώξεις της κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Ακσόι σημείωσε ότι «η άνευ όρων υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που προσπαθεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει περαιτέρω την ένταση».

Πρόσθεσε ακόμα πως «δεν εναπόκειται στην ΕΕ να επικρίνει τις ερευνητικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας της και να ζητήσει τον τερματισμό τους. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος. Αυτή η έκκληση αντίκειται στο κεκτημένο της ΕΕ και στο διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τέλος κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και τα όργανα της Ένωσης να μην υποστηρίξουν τις επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης», διότι όπως επανέλαβε, αυτές αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η Ελλάδα δεν έχει αρχιπέλαγος. Ειδικά στο Καστελόριζο, κοντά στην Ανατολία το να έχει η Ελλάδα υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία, ενώ δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, η υιοθέτηση της γλώσσας των κυρώσεων από την Ε.Ε. δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων, ούτε στην περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας της χώρας μας. Εάν η Ε.Ε. θέλει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργεί αμερόληπτα και να είναι ένας έντιμος μεσολαβητής» σημειώνει ο Ακσόι.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων το οποίο η ΕΕ μετέθεσε σε επόμενη συνεδρίαση εάν μέχρι τότε η Τουρκία δεν έχει δείξει δείγματα αποκλιμάκωσης και θέλησης για διάλογο, στη γραπτή δήλωση του ο Χαμί Ακσόι, υπογράμμισε πως η Τουρκία αναζητά πάντα τον διάλογο και τη διπλωματία και ως εκ τούτου η επιβολή κυρώσεων «θα επιδεινώσει τη λύση των τρεχόντων προβλημάτων».

«Η Τουρκία, παρά όλες τις παράνομες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί εναντίον της, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τα δικά της και των Τουρκοκυπρίων», ξεκαθάρισε ο Ακσόι.

Τέλος συμπλήρωσε πως αν Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν μια πραγματική λύση στα ανοιχτά ζητήματα, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη και «πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν βάσει λανθασμένων υπολογισμών, αυτών που βρίσκονται πίσω τους. Κατά συνέπεια, η ΕΕ πρέπει να ενεργεί αμερόληπτα και να είναι έντιμος μεσάζων, εάν επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η δήλωση.