X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η ΕΕ υποχρεώνει τους Έλληνες αγρότες να επιστρέψουν αποζημιώσεις 425 εκατ. ευρώ

Επικυρώθηκε οριστικά σήμερα Τρίτη η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να πάρει πίσω από τους Έλληνες αγρότες την κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ (πακέτο Χατζηγάκη), η οποία είχε χορηγηθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τελικά κρίθηκε ως παράνομη από την Ευρώπη
|

Αυτή τη φορά ήταν η Ελλάδα που έφερε την υπόθεση στο εδώλιο  του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελπίδα να περιοριστεί το συνολικό ύψος των καταλογισμών που πρέπει να επιστρέψει και των προστίμων που πρέπει να καταβάλλει για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το σχετικό κονδύλι που ζητείται από τη χώρα μας,  για διάφορες υποθέσεις, φτάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση Χατζηγάκη είχε ξεκινήσει στις 30 Ιανουαρίου 2009, όταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αποφάσισε κατ΄ εξαίρεση την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί στη γεωργική παραγωγή και προέβλεπε την κατ' εξαίρεση καταβολή, από τον ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), αποζημιώσεων ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες.

Η αναγκαία δαπάνη, η οποία θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, θα καλυπτόταν από δάνειο που επρόκειτο να συνάψει ο οργανισμός με τράπεζες, με εγγυητή το Δημόσιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει  τις πληρωμές εκείνες «παράνομες κρατικές ενισχύσεις ασύμβατες με την κοινή αγορά» με απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2011 και είχε διατάξει την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών από τους αγρότες. Μετά από μια δικαστική διαμάχη δυόμισι χρόνων, τον Ιούλιο του 2014 το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας και την προσφυγή στο σύνολό της και επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής.

Σήμερα Τρίτη, το Δικαστήριο εξέτασε το αίτημα της χώρα μας για αναίρεση της τελευταίας απόφασης του δικαστηρίου.

Πρόστιμα και καταλογισμοί

Για τα πρόστιμα _ αφορούν περισσότερες από 300 παραβάσεις _ τα οποία έχουν αποδεχθεί τελεσίδικα οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, η ελληνική πολιτεία πλήρωσε πρόσφατα την πρώτη δόση, ύψους 311 εκατ. ευρώ κι ακολουθεί συνέχεια κάθε χρόνο.

Όσον αφορά στους καταλογισμούς (πακέτο Χατζηδάκη, Κοντού κ.ά.) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να επιστραφούν και μάλιστα έντοκα από τους ίδιους τους αγρότες, διαφορετικά η χώρα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι βασικές υποθέσεις

– Πακέτο Χατζηγάκη για παράνομες ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ τα έτη 2008 και 2009 συνολικού ύψους 425.000.000 ευρώ.

– Το Πακέτο Κοντού, το οποίο αφορά εγγυήσεις και επιδότηση επιτοκίου σε 54 συνεταιριστικές οργανώσεις για τα δημητριακά το 2008, ύψους 108.000.000 ευρώ.

– Το Πακέτο Μωραΐτη – Κοσκινά, μια παλιά υπόθεση ενισχύσεων της περιόδου 1992 – 1994 (αφορούσε αποπληρωμή δανείων που είχαν χορηγηθεί την περίοδο 1982 – 1989), σε 89 ενώσεις συνεταιρισμών και συνεταιριστικές οργανώσεις, εκ των οποίων πολλές δεν υφίστανται πια, ύψους περίπου 500.000.000 ευρώ.

Πηγή: BHMA


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις