Το δικαστήριο κρίνει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της ληστείας τράπεζας στην Πάρο, η οποία είχε καταλήξει στον θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου οδηγού ταξί, Δημήτρη Μίχα, που επιχείρησε να σταματήσει τους ληστές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ληστεία είχε γίνει από μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
 
Ως γνωστόν, κατά την πρωτόδικη διαδικασία, ο Τ. Θεοφίλου είχε αθωωθεί για τις κατηγορίες της συμμετοχής στην οργάνωση, ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απόπειρας ανθρωποκτονίας, κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών και διακεκριμένης κατοχής όπλων. Ο Τ. Θεοφίλου έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 25ετή κάθειρξη για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, συμμετοχή σε ληστεία και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
 
Κατά του αθωωτικού σκέλους της απόφασης ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου, από τον εισαγγελέα, η οποία συνεκδικάζεται με αυτήν που έχει ασκήσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος.
 
Μετά από πολυήμερη διαδικασία, και αφού κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες της ληστείας, όπως και στην πρωτόδικη διαδικασία, η εισαγγελέας Έδρας, με την σημερινή αγόρευσή της, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή της πως ο Θεοφίλου «υπήρξε μέλος της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό».
 
Η εισαγγελική αγόρευση ουσιαστικά εισηγείται να κηρυχθεί ένοχος ο Θεοφίλου και για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά και για αυτές που αθωώθηκε.
 
Σημειώνεται πως ο Τ. Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την ληστεία της Πάρου, καθώς, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, είχε «υποδειχθεί» από «τηλεφώνημα αγνώστου» ως δράστης της ληστείας. Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης, ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.
 
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε εμπλοκή του στην ληστεία της Πάρου, υποστηρίζοντας ότι τις επίμαχες ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ αρνείται κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
 
Απολογούμενος στο πρώτο δικαστήριο, ο Θεοφίλου ερωτηθείς από τον πρόεδρο είχε υποστηρίξει ότι η «ΣΠΦ» είναι «αναρχομηδενιστική οργάνωση» η οποία δεν πιστεύει «στο όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης» κάτι στο οποίο ο ίδιος πιστεύει «ως αναρχοκομμουνιστής».
 
Απολογούμενος στην παρούσα δίκη, μεταξύ άλλων ο Θεοφίλου είπε, ότι «η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο κατά την σύλληψή μου» ενώ επανέλαβε ότι διώκεται γιατί είναι αναρχικός: «Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα… αδικήματα: στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αδικημένους, είμαι αναρχικός».