Η εισαγγελία της Σουηδίας ανοίγει ξανά την έρευνα για τις κατηγορίες βιασμού κατά του Ασάνζ

Η εισαγγελία της Σουηδίας πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τη προκαταρκτική έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί από το 2010 εις βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από αίτημα του δικηγόρου του ενός θύματος να ανοίξει και πάλι η υπόθεση.
|

 Σύμφωνα με τη Guardian, η Εύα-Μαρί Πέρσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχουν τώρα οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν την έκδοση του Ασάνζ από την Βρετανία» προσθέτοντας ότι «έπειτα από εξέταση της προκαταρκτικής έρευνας που έχει γίνει έως τώρα, υπάρχουν ακόμα λόγοι για τους οποίους ο Ασάνζ κρίνεται ύποπτος για πιθανή κατηγορία βιασμού».
 
Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς έβαλαν το 2017 την έρευνα στο αρχείο χωρίς να απαγγελθεί καμία κατηγορία εις βάρος του Ασάνζ.  Ο Ασάνζ, που συνελήφθη στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα, πάντα αρνούνταν κάθε κατηγορία εις βάρος του.
 
Οι ΗΠΑ επίσης ζητούν την έκδοση του Ασάνζ με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων. Μια τέτοια κατηγορία είναι τιμωρητέα με φυλάκιση έως και 5 χρόνια.
 
Από την πλευρά του το WikiLeaks, ανέφερε πως «το γεγονός ότι ανοίγει ξανά η υπόθεση θα δώσει στον Ασάνζ την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του». Ο Κρίστιν Χράφνσον, αρχισυντάκτης του WikiLeaks, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «από την 11η Απριλίου που συνελήφθη ο Ασάνζ υπάρχει πολιτική πίεση στη Σουηδία να ανοίξει εκ νέου την έρευνα, αλλά υπήρχε πάντα πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση». Τέλος τόνισε ότι «ο Ασάνζ ήταν πάντα πρόθυμος να απαντήσει σε ερωτήσεις των σουηδικών αρχών και επανειλημμένα προσφέρθηκε να το κάνει».  


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις