Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από την σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή. . Σε σύνολο 294 βουλευτών η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και εκλέχτηκε από την πρώτη ψηφοφορία όπου απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι.

H κυρία Σακελλαροπούλου, το λιβάνισμα, η ουσία

Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», όπως επίσης η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25. Απουσίαζαν από τη ΝΔ οι Αντώνη Σαμαράς -που με επιστολή δηλώνει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε την Αικ. Σακελλαροπούλου- και ο Άγγελος Συρίγος που με επιστολική ψήφο ψήφισε υπέρ της Αικ. Σακελλαροπούλου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης που με επιστολική ψήφο ψήφισαν υπέρ της Αικ. Σακελλαροπούλου.

Απόλυτη στήριξη για Σακελλαροπούλου, κάθετη αντίθεση για τον εκλογικό νόμο από Τσίπρα

Απουσίαζαν, χωρίς να στείλουν κάποια επιστολή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης που νοσηλεύεται και ο Νίκος Συρμαλένιος με επιστολή τους δήλωσαν πως αν ήταν στην Βουλή θα ψήφιζαν την Αικ. Σακελλαροπούλου. Από το ΜΕΡΑ25 απουσίαζε η Κων. Αδάμου λόγω αδιαθεσίας. Η Αικ. Σακελλαροπουλού θα αναλάβει τα καθήκοντα της στις 14 Μαρτίου του 2020, μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.