X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Οι Εκπαιδευτικοί της Λέσβου λένε «όχι στο ρατσιστικό δηλητήριο στα μυαλά των μαθητών»

Ξεκάθαρη θέση κατά της «συγκέντρωσης διαμαρτυρίας» και των ξενοφοβικών κινητοποιήσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα την προσεχή Τετάρτη σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, παίρνει η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου εναντίον της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
|

Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου τονίζουν πως παρά τη «θολή διατύπωση των συνθημάτων» τους, οι διοργανωτές δεν μπορούν να κρύψουν τον ξεκάθαρα ξενοφοβικό χαρακτήρα του καλέσματος τους.

«Για κάθε εκπαιδευτικό, κάθε μαθητή, κάθε γονιό, κάθε άνθρωπο, Λέσβιο-Χιώτη-Σύριο-Αφγανό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και συνάμα απλό ζήτημα στη λύση του. Η λογική των κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, είτε αυτά είναι ανοιχτά είτε είναι κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Απαίτηση λοιπόν είναι να ματαιωθούν τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ για κλειστά κέντρα κράτησης, να κλείσουν τα ήδη υπάρχοντα, ανοιχτά ή κλειστά σε όλη την Ελλάδα και όλη την ΕΕ και όχι προφανώς μόνο αυτά στα τρία νησιά της γειτονιάς μας (Μόρια, ΒΙΑΛ, Βαθύ)» τονίζουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, ενώ καλούν άπαντες να θέσουν σε πρώτο πλάνο τις ουσιαστικές απαιτήσεις από πολιτεία και ΕΕ.

«Απαίτηση πρέπει να είναι η κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη κατ’ επέκταση» σημειώνουν, προσθέτοντας τις απαιτήσεις για «ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Για παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Για ένταξη στον ελληνικό κοινωνικό ιστό (σχολείο, εργασία, κατοικία) όσων το επιθυμούν επίσης».

Υπενθυμίζεται πως η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προέβη σε μία άνευ προηγουμένου πρόσκληση προς τα μαθητικά συμβούλια της Μυτιλήνης εν όψει κινητοποιήσεων ρατσιστικού μίσους που στηρίζει. Καλεί σε συνάντηση τα προεδρεία των δεκαπενταμελών των σχολείων του νησιού με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρη, «για ενημέρωση και συζήτηση με θέμα τις επικείμενες κινητοποιήσεις». Την ίδια ώρα, θέση υπέρ της κινητοποίησης έχει πάρει και η Ένωση Γονέων Χίου, που κάλεσε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και όλους τους γονείς «να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, αντιδρώντας στην υποβάθμιση του νησιού μας και την υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λέσβου εναντίον της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

«Με σύνθημα “Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τη ζωή μας πίσω” και αφίσα τις περικυκλωμένες από βάρκες με πρόσφυγες Λέσβο-Χίο-Σάμο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι Δήμοι και άλλοι φορείς των νησιών καλούν σε συλλαλητήρια μίσους και δαιμονοποίησης των προσφύγων.

Η “θολή” διατύπωση των συνθημάτων ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να συμμετέχει με το δικό του πλαίσιο, δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων, ότι δηλαδή πρόκειται για συλλαλητήρια με ξεκάθαρα ξενοφοβικό χαρακτήρα.

Για κάθε εκπαιδευτικό, κάθε μαθητή, κάθε γονιό, κάθε άνθρωπο, Λέσβιο-Χιώτη-Σύριο-Αφγανό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και συνάμα απλό ζήτημα στη λύση του. Η λογική των κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, είτε αυτά είναι ανοιχτά είτε είναι κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Απαίτηση λοιπόν είναι να ματαιωθούν τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ για κλειστά κέντρα κράτησης, να κλείσουν τα ήδη υπάρχοντα, ανοιχτά ή κλειστά σε όλη την Ελλάδα και όλη την ΕΕ και όχι προφανώς μόνο αυτά στα τρία νησιά της γειτονιάς μας (Μόρια, ΒΙΑΛ, Βαθύ).

Απαίτηση πρέπει να είναι η κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη κατ’ επέκταση.

Ανθρωπιστικό, αλλά και πολιτικό χρέος μας, είναι ο αγώνας για άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Για ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Για παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Για ένταξη στον ελληνικό κοινωνικό ιστό (σχολείο, εργασία, κατοικία) όσων το επιθυμούν επίσης.

Από τα αιτήματα δεν μπορεί να λείπει αναφορά στα αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και απαίτηση για τερματισμό των πολεμικών επεμβάσεων, αλλά και της φτώχιας και της ανέχειας, σύμφυτων του ιμπεριαλισμού και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές επεμβάσεις ή παροχή διευκολύνσεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσω βάσεων κλπ.

Κλείνοντας, και επιστρέφοντας στα του συλλαλητηρίου της Τετάρτης. Με ποια θεσμική αρμοδιότητα και κάτω από ποια παιδαγωγική/εκπαιδευτική λογική καλεί η Περιφέρεια Β. Αιγαίου τους μαθητές για “ενημέρωση” για τις κινητοποιήσεις; Κι επειδή είναι προφανές το “πρόσημο” της ενημέρωσης, δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι όποιος χύνει στα μυαλά των μαθητών μας συγκεκαλυμμένο ρατσιστικό δηλητήριο θα μας βρει απέναντί του».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις