Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σταθάκης στη δήλωση του: 

«Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

  • Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.
  • Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Φάμελλος: Η Eldorado δεν έχει καταθέσει μελέτη για το πώς θα παράγει χρυσό

Η επιχείρηση αυτή ήρθε για να παράγει χρυσό με βάση τη σύμβασή της, όμως, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, που πρόσθεσε ότι η Eldorado «δεν έχει καταθέσει μελέτη για το πώς θα παράγει χρυσό».

«Δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αδειοδότησης που είναι πολύπλοκος και επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και υποχρεωτικός από το Σύνταγμα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός και κάλεσε την εταιρεία «να φέρει τις μελέτες η επιχείρηση ώστε να δούμε πως θα παράγει χρυσό για να έχουμε όφελος στην οικονομία και την εργασία. Αφού δεν το έχουν κάνει ως τώρα πρέπει να πάμε σε διαιτησία για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Κάλεσε τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί αν συμφωνεί ότι «πρέπει προστατέψουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου» καθώς όπως είπε ο κ. Φάμελλος είναι προφανές «ότι καταστρέφοντας το ΑΕΠ και με ανεργία 27% δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα της χώρας».