του Κώστα Εφήμερου

Η Eldorado Gold, η εταιρία που σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης για τον έλεγχο των πολυεθνικών SOMO που παρουσίασε στην Ελλάδα το ThePressProject φοροαποφεύγει μεταφέροντας τα κέρδη της στα νησιά Μπαρμπάντος μέσω της Ολλανδίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με έκπληξη παρακολουθήσαμε χθες βράδυ από την τηλεόραση της ΕΤ – 3 ένα «ενημερωτικό» ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της εκπομπής ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ,  το οποίο στο σύνολό του υπήρξε  αναληθές, υποβολιμαίο, δυσφημιστικό και εν τέλει συκοφαντικό για την εταιρεία μας και τους εργαζόμενούς μας.
 
Καταπατώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επαγγελματισμού και αντικειμενικότητας,  η εκπομπή στηρίχθηκε αποκλειστικά στην ιδεολογική μονομέρεια και στα γνωστά ψεύδη που αναπαράγονται κατά σύστημα από τους αντιπάλους της επένδυσης, χωρίς να αναζητήσει και να φιλοξενήσει και την άποψη της εταιρείας μας.
 
Το να μετατρέπεται μια εκπομπή σε «λαϊκό δικαστήριο» και μάλιστα μέσα από έναν δημόσιο τηλεοπτικό φορέα για τον οποίο πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες, είναι πράξη που δεν συνάδει με το δημοκρατικό ήθος και γι’ αυτό την καταγγέλλουμε.
 
Γνωστοποιούμε πως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας προκειμένου να λάβουμε  εις βάρος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ κκ Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη, του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΕΤ-3 κ.κ Ιωάννη Μυλόπουλου  και  Αλέξανδρου  Κάντερ Μπαξ καθώς και των υπευθύνων της εκπομπής «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ»,  όλες τις ενδεικνυόμενες ποινικές και αστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων για την ανόρθωση, μεταξύ άλλων, της βαρύτατης ηθικής βλάβης την οποία προξένησε η εν λόγω εκπομπή».

Η Eldorado έχει μάλλον συνηθίσει στην αμερόληπτη δημοσιογραφία των συστημικών ΜΜΕ που πάντα ρωτάνε την άποψή της. Ξέρετε, αυτή τη δημοσιογραφία που δεν επηρεάζεται καθόλου από τα κέρδη από τις διαφημίσεις της εταιρίας. Αυτή τη δημοσιογραφία που ξεχνάει να περάσει ένα disclaimer -όπως ορίζει η δεοντολογία- όποτε ένα μέσο, όπως π.χ. το MEGA παρουσιάζει ρεπορτάζ για εταιρία που μέτοχός της έχει συμφέροντα.

Η Eldorado έχει συνηθίσει σε αμερόληπτα ρεπορτάζ όπως αυτά που ακολουθούν και για αυτό ενοχλήθηκε ιδιαίτερα.