Μιλώντας από την Κροατία, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος χωρών της  κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα το ότι συμμετέχει για πρώτη φορά, επισημαίνοντας πως αυτό επετεύχθη χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να παίξει και πάλι σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

«Σήμερα αποδεικνύεται μία ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η χώρα και δεν τις αξιοποιούσε. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας, με πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο. Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονές μας σε αυτήν την πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα, δηλαδή ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Όλοι, όμως, είχαν την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς. Το αντίθετο συνέβαινε.

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η ιστορική ανακρίβεια αποκαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς, γιατί εμείς έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη περιοχή, και οι γείτονές μας με το νέο συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά την αξιοπιστία και τη δυναμική της, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κόντρας που υπήρχε με τη Βόρειο Μακεδονία πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Τόσα χρόνια χάναμε μεγάλες δυνατότητες. Σήμερα, κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας. Και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση. Πριν από 4 χρόνια, η Ελλάδα ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, χωρίς δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις και εξελίξεις της περιοχής. Με διαμάχες με τους βόρειους γείτονές της.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που όλοι την αναγνωρίζουν, έχει βγει από τη μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα μνημόνια, έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές. Χθες είχαμε ιστορικό χαμηλό στο δεκαετές ομόλογο, από τότε που αρχίσαμε να μετράμε την καμπύλη του δεκαετούς ομολόγου, από το 1997. Χθες καταγράψαμε την χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο με 3,3%, το χαμηλότερο επιτόκιο, δηλαδή έχουμε πλέον την φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές στην ιστορία μας. Και, ταυτόχρονα, είμαστε μια χώρα που έχουμε ανακτήσει, επαναλαμβάνω, το κύρος μας στην ευρύτερη περιοχή, τη σημασία μας, πράγμα το οποίο προμηνύει θετικές εξελίξεις στο απώτερο μέλλον. Τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Και η σημερινή μέρα, λοιπόν, είναι μια σημαντική μέρα που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο».

Συνάντηση με Ράμα

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προκειμένου να συζητήσουν για την ένταση που υπήρξε προσωρινά ανάμεσα στις δύο χώρες πριν η Αλβανία αποσύρει από το ΦΕΚ της την απόφαση για κρατικοποίηση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, επισημαίνοντας ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.