Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη, με ευρεία πλειοψηφία, ψήφισμα που ζητεί τον τερματισμό του αμερικανικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο κατά της Κούβας, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το 1962. Το ψήφισμα εγκρίθηκε για 34η συνεχόμενη χρονιά, συγκεντρώνοντας, ωστόσο, τις λιγότερες θετικές ψήφους των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Η ψηφοφορία έγινε έπειτα από εβδομάδες διπλωματικής πίεσης, με την Αβάνα να καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ πίεζαν χώρες να περιορίσουν τη στήριξη στο ψήφισμα που καταθέτει κάθε χρόνο από το 1992 — με εξαίρεση το 2020 λόγω πανδημίας. Παρά την πολιτική του σημασία, το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αφού η άρση του εμπάργκο του 1962 απαιτεί απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε ότι «ο κόσμος για ακόμη μια φορά τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον του αποκλεισμού, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν με τον πιο θρασύ τρόπο από τις ΗΠΑ». Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει να «καθορίσει την τύχη» της χώρας του, λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός σκοτώνει και τιμωρεί τον πληθυσμό μας σιωπηρά όσο ποτέ πριν».
ΠΑΣΟΚ: «Εύλογα ερωτηματικά»
Ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έκανε λόγο για απόφαση που «δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συναθροίσει την Ελλάδα «με μια μειοψηφία κρατών» αντί να σταθεί δίπλα σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Οκτώβριο ασκεί την προεδρία του, με παρόντες στη Νέα Υόρκη τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. «Το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αιτιολογήσει την αλλαγή στάσης», τόνισε, κάνοντας λόγο για «νέα σοβαρή υποχώρηση της ελληνικής διπλωματίας μπροστά στο δόγμα της συναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής».
ΚΚΕ: «Κατάπτυστη και απαράδεκτη»
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης «κατάπτυστη και απαράδεκτη», υποστηρίζοντας ότι «βρέθηκε ακόμη μία φορά στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» και ευθυγραμμίστηκε με την καμπάνια των ΗΠΑ. Το κόμμα έκανε λόγο για «εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια», σημειώνοντας ότι η στάση αυτή καθιστά την κυβέρνηση «συνένοχη στο συνεχιζόμενο έγκλημα του αποκλεισμού» και «στρώνει το έδαφος» για στήριξη ενδεχόμενης επέμβασης. Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει έμπρακτα τη διεθνιστική αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εξευτελιστική στάση»
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «εξευτελιστική στάση που εκθέτει τη χώρα», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως πιστό και δεδομένο σύμμαχο των ΗΠΑ, ακόμη και όταν διακυβεύονται θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η αποχή επιβεβαιώνει την ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ η χώρα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και καλεί την κυβέρνηση να υπερασπίζεται με συνέπεια την πολυμερή διπλωματία. Το κόμμα καταδίκασε τον αμερικανικό αποκλεισμό και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό.
Νέα Αριστερά: «Ντροπή για τη χώρα»
Η Νέα Αριστερά χαρακτήρισε «ντροπή για την ιστορία της χώρας» την αποχή, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λειτουργεί πλέον ως παρακολούθημα των τυχοδιωκτικών και παράνομων ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ». Σύμφωνα με το κόμμα, η στάση αυτή έρχεται σε συνέχεια της «αποχώρησης της κυβέρνησης από το δόγμα απαρέγκλιτου σεβασμού στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» και της στενής συνεργασίας με το Ισραήλ, ενώ τονίζει ότι «η αλληλεγγύη του λαού της Ελλάδας στον ανυπόταχτο λαό της Κούβας είναι διαρκής».