Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό φαρμακείων στην Ευρώπη (84,06/100.000 κατοίκους), επικαλούμενος τα στοιχεία της PGEU και επισημαίνοντας πως τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat αναφέρονται σε άλλα μεγέθη.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΦΣΘ, τα στοιχεία της Eurostat συγκρίνουν ανόμοια πράγματα ως προς τον αριθμό φαρμακείων ανά χώρα, καθώς σε άλλη χώρα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των φαρμακείων και σε άλλη ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάζονται σε βιομηχανία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.
 
Επιπλέον, ο ΦΣΘ παραπέμπει στα στοιχεία της PGEU (που αφορούν τα υπάρχοντα φαρμακεία σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το ίδιο έτος 2015) στο οποίο αναφέρεται και η Eurostat. Από τα στοιχεία της PGEU προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει 84,06 φαρμακεία ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ ως προς τον αριθμό των φαρμακοποιών ανά φαρμακείο βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 1,05 φαρμακοποιούς ανά φαρμακείο (στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία με έναν φαρμακοποιό ανά φαρμακείο και στην πρώτη η Αυστρία με 4,18 φαρμακοποιούς ανά φαρμακείο).
 
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης, «η δημοσιοποίηση στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα δυναμιτίζει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση προσφέροντας “επιχειρήματα” σε όσους οραματίζονται ανεξέλεγκτη ίδρυση φαρμακείων και μάλιστα από μη φαρμακοποιούς. Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο επιβεβαιώνει αυτήν τη θεωρία είναι οι αναφορές στον νέο νόμο περί επιχειρήσεων φαρμακείου και νομίμου εκπροσώπου αντί των ορθών όρων φαρμακείο και φαρμακοποιός που έχουν θεσπιστεί με τις αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων».