X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Παρέμβαση Λαυρώφ για Βίνικ (UPD)

«Παραδίδουν τον Βίνικ στις ΗΠΑ». Αυτό τον τίτλο έχει ανταπόκριση του πρακτορείου Ρία Νοβόστι, από την Αθήνα, που κάνει λόγο για αμφιλεγόμενη επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, με την οποία ζήτησε από τις φυlακές Κορυδαλλού να ετοιμάσουν τον Βίνικ «και να εγγυηθούν την παράδοσή του σε αστυνομικούς από τις ΗΠΑ».
|

«Πλήρως μη αποδεκτή» χαρακτήρισε την απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει τον Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαυρώφ. Επεμβαίνοντας αυτοπροσώπως, με συνέντευξη τύπου, ο κος Λαυρώφ κάλεσε τις Ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν το θέμα «με βάσει τα πρόσθετα στοιχεία» που παρουσίασε η Ρωσία.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σήμερα συζητείται η έφεση που κατατέθηκε κατά της απόφασης του ελληνικού υπουργείου δικαιοσύνης, για έκδοση του Βίνικ πρώτα στη Γαλλία και κατόπιν στις ΗΠΑ. Ομως, ήδη όλα δείχνουν ότι η Γαλλία δε θα διεκδικήσει τον συλληφθέντα, ο οποιος και θα σταλεί απευθείας ΗΠΑ.

Το παρασκήνιο της έκδοσης στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ρία Νοβόστι, οι ελληνικές αρχές μπορεί δημοσίως να δηλώνουν ότι θα παραδώσουν τον Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστό ως Mr Bitcoin, στη Γαλλία, αλλά στην πραγματικότητα προετοιμάζουν την παράδοσή του στις ΗΠΑ.

Το πρακτορείο δηλώνει ότι έχει στα χέρια του έγγραφα – μεταξύ των οποίων η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας και η επιστολή του προς τον διευθυντή των φυλακών που κρατείται ο Βίνικ- που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ετοιμάζει το Mr. Bitcoin για παράδοση στις ΗΠΑ, και ότι αναμένεται η επίσκεψη αμερικάνων αστυνομικών στις φυλακές για την παραλαβή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί, το καλοκαίρι του 2017, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης των ΗΠΑ.

Η απόφαση για το Βίνικ, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνει λόγο για παράδοσή του πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και τέλος στη Ρωσία. Ωστόσο, η υπουργική επιστολή «εξαφανίζει» πλήρως από το πορτραίτο τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Τιμοφέι Μουσατωφ, Ρώσο δικηγόρο του Αλεξάντερ Βίνικ, η επιστολή δείχνει σαφώς ότι οι Γάλλοι ήταν «λαγός» των Αμερικάνων. «Οι Γάλλοι δεν θα έλθουν στην Ελλάδα και ούτε σκέπτονταν κάτι τέτοιο. Το έγγραφο αποδεικνύει άμεσα ότι είχε από νωρίτερα προετοιμαστεί η έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ», δήλωσε, υπεθυμίζοντας επίσης ότι το χρονικό διάστημα ισχύος του γαλλικού εντάλματος έχει εκπνεύσει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα πάντα με το Ρία Νοβόστι, η έκδοση του Βίνικ αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Πάντως, ήδη έχει ασκηθεί έφεση για την ακύρωση της έκδοσης, από τη συνήγορό του στην Ελλάδα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Βίνικ έχει ξεκινήσει νέα απεργία πείνας, ζητωντας την έκδοσή του στην πατρίδα του, Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε άλλο του τηλεγράφημα, υπό τον τίτλο «Ο Τραμπ μετά την έκδοση του Βίνικ θα υποστηρίξει την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία», το Ρία Νοβόστι αναφέρει ότι «η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας, για έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ κατά σειρά προτεραιότητας στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τελευταία τη Ρωσία, χαρακτηρίζεται ως “εξαιρετικά έξυπνη” απόφαση γιατί μπορεί να επηρεάσει θετικά τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2020 […] Σε σχέση με την σύγκρουση με την Τουρκία η Ελλάδα ψάχνει ενεργά για συμμάχους».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις