Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας, ενημέρωσε τον κ. Λιου σχετικά με «το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. 
 
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.
 
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε:
  • Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.
  • Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.
  • Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.
  • Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.
  • Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.
  • Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.
Στην ανακοίνωση ακόμη, υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο υπουργός Επικρατείας, με δεδομένες τις «θετικές» εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι. 
 
Ο κ. Παππάς, όπως αναφέρεται, ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη – σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat – η Ελλάδα, όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.
 
Επιπλέον, ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για την «επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που είχε ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα» και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί. 
 
Στη συνέχεια, ενημέρωσε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος «στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την πορεία της συζήτησης για το χρέος, ανέλυσε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κλπ) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων – ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.