Δημοσίευμα με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έκκληση για ειρήνη καθώς η αστυνομική βία πυροδοτεί τις ταραχές», δημοσιεύθηκε εχθές στον Guardian καθιστώντας για ακόμη μία φορά σαφές πως το αφήγημα της ελληνικής αστυνομίας για την «αναγκαία» βαρβαρότητα και την καταστολή δεν έχει πείσει τα διεθνή μέσα.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν μετά την κυκλοφορία βίντεο όπου αστυνομικός που χτυπούσε άνδρα με μεταλλικό γκλομπ για φερόμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και εστιάζει στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, που «τηρεί  αμυντική στάση σχετικά με την αστυνομική βία, μετά από συγκρούσεις στους δρόμους της Αθήνας, μαζικές διαμαρτυρίες και αυξανόμενο θυμό για το παρατεταμένο λοκντάουν της χώρας ζήτησε να επικρατήσει η ηρεμία». Αναφέρει επίσης πως «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την αυτοσυγκράτηση μετά από μια αρχικά ειρηνική διαδήλωση κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας που εξελίχθηκε βίαια αργά την Τρίτη. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις οδομαχίες που ακολούθησαν, καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους νέους που έρρίχνουν πέτρες και βόμβες μολότωφ  με δακρυγόνα, αυρές και χειροβομβίδες κρότου λάμψης».

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι συγκρούσεις της Τρίτης ξέσπασαν μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από 5.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Σμύρνη, «μια περιοχή που είναι πιο γνωστή για τον σεβασμό στη νομοθεσία,  για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις ολοένα βαρύτερες αστυνομικές τακτικές. Μερικά άτομα κρατούσαν πανό με τις λέξεις “Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας ”».

Σχετικά με το περιστατικό της Κυριακής, που πυροδότησε τις διαδηλώσεις, ο Guardian περιγράφει ότι «ο άντρας καθόταν σε ένα παγκάκι απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα, όταν ένας αστυνομικός του επιτέθηκε, προφανώς πιστεύοντας ότι είχε παραβιάσει τους αυστηρά μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία. “Με έσπρωξε και στη συνέχεια οι άλλοι αξιωματικοί με κλωτσούσαν σε όλο μου το σώμα”, ανέφερε ο νεαρός στη συνέχεια στην εφημερίδα ΕφΣυν, εξηγώντας ότι προσπαθούσε να συνομιλήσει με την ομάδα αστυνομικών που είχε επιβάλει πρόστιμα 300 € σε άτομα που θεωρούσαν ότι παραβίαζαν τα μέτρα».

Ως «σπάνιο γεγονός» αναφέρει το ξένο δημοσίευμα την θέση σε διαθεσιμότητα του υπαίτιου αστυνομικού την Τετάρτη, μετά από εσωτερική έρευνα, ενώ αναφέρει και την παραδοχή της εκπροσώπου της κυβέρνησης, Αριστοτελίας Πελώνη, ότι το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινής δικτύωσης ήταν «ενοχλητικό για όλους».

Ο Guardian αναφέρει, επίσης, πως το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε έντονα τις «συχνά βίαιες τακτικές μιας αστυνομικής δύναμης, που τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλική ενισχυση έχει αναζωογονηθεί πολύ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Επισημαίνεται ακόμη πως «το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2019, είχει υπόσχεθεί να είναι αμείλικτο σε θέματα νόμου και τάξης, αφού κατηγόρησε τον αριστερό προκάτοχό του, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επέτρεψε την άνθηση της παρανομίας».

Προσθέτει ότι «ωστόσο, οι καταγγελίες για αστυνομική βιαιότητα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον συνήγορο, που είναι επιφορτισμένος με την εξέταση του τελευταίου περιστατικού. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας επέκριναν επίσης την υπερβολική χρήση βίας, και αμφότερες αποδίδουν αστυνομικές ενέργειες σε μια κουλτούρα ενδημικής ατιμωρησίας που επέτρεψε τη συνέχιση των παραβάσεων. Μεταξύ των φερόμενων καταχρήσεων περιλαμβάνονται αναφορές για εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι «την περασμένη χρονιά, η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διαμαρτυρίες, με τον ισχυρισμό ότι ήταν επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια. Το ελληνικό υποκατάστημα της Διεθνούς Αμνηστίας έκρινε την κυβέρνηση υπεύθυνη για την αύξηση των βίαιων περιστατικών»

Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «η πίεση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι διαδηλωτές αψηφούν ανοιχτά την απαγόρευση και πραγματοποιούν διαδηλώσεις  αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον επικεφαλής της πλέον ανενεργής 17ης Νοέμβρη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας τους τελευταίους δύο μήνες». Τέλος, γίνεται λόγος και για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της τετάρτης όπου «χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας τα σχέδια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να εγκαταστήσει άοπλες αστυνομικές μονάδες σε πανεπιστημιουπόλεις».