Το αφήγημα της ελληνικής αστυνομίας για την βαρβαρότητα και την καταστολή στη Νέα Σμύρνη φαίνεται πως δεν έπεισε τα διεθνή μέσα, καθώς δημοσίευμα του Associated Press, που αναπαράγεται από πλήθος μέσων δημοσίευσε την είδηση με τίτλο «Η ελληνική αστυνομία συγκρούστηκε με περισσότερους από 500 διαδηλωτές σε προάστιο της Αθήνας το απόγευμα της Κυριακής, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες για να διαλύσει το πλήθος».

Το δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νέα Σμύρνη χθες το μεσημέρι φαίνεται να στέκεται με έντονο σκεπτικισμό απέναντι στο αφήγημα της ελληνικής αστυνομίας για τα τεκταινόμενα. Αναλυτικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι απόψεις για το τι συνέβη […] αποκλίνουν ευρέως» και πως αν και «η αστυνομία αναφέρει ότι μια περιπολία μοτοσικλετών πήγε στην περιοχή της κεντρικής πλατείας της Νέας Σμύρνης λίγο πριν τις 3 μ.μ. της Κυριακής για να διερευνήσει «πολλαπλές καταγγελίες» για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων και δέχθηκε  επίθεση από μια ομάδα 30 ατόμων που τραυματίστηκαν δύο αστυνομικούς», εντούτοις «σε βίντεο που αναρτώνται σε διάφορους ιστότοπους εμφανίζεται μια διαφορετική εικόνα: ειρηνικοί πολίτες που διαφωνούν με την αστυνομία ξαφνικά ρίχνονται στο έδαφος και δέχονται επίθεση με γκλομπς. Με αφορμή αυτό το περιστατικό πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία περίπου τέσσερις ώρες αργότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω δημοσίευμα αναπαράγεται από πλήθος μέσων διεθνώς, μεταξύ αυτών και του ABC News των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το euronews αναφέρει ότι «η εισαγγελία της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική έρευνα τη Δευτέρα για “εξέταση πιθανών εγκληματικών πράξεων που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς», καθώς «βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως στα κοινωνικά μέσα δείχνουν την αστυνομία να πραγματοποιεί βίαιη σύλληψη σε προάστιο της ελληνικής πρωτεύουσας […], ο άντρας ακούγεται να φωνάζει “πονάω”, ενώ οι περαστικοί εκφράζουν την οργή τους. Φαίνεται επίσης ότι ο νεαρός άνδρας ξυλοκοπήθηκε στο έδαφος με πτυσσόμενο από έναν αστυνομικό, ενώ τουλάχιστον τρεις ακόμη αξιωματικοί βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση» σημειώνει το euronews.

Τέλος, σε διεθνές επίπεδο, θέση επί του θέματος πήρε και η Διεθνής Αμνηστία, αναδημοσιεύοντας βίντεο του ThePressProject, με tweet που έγραφε ότι  «συγκλονιστικό βίντεο δείχνει την αστυνομία να χτυπά έναν άνδρα στην Αθήνα χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι η αστυνομική βία αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα».