Ως TPP, τις προηγούμενες ημέρες αλλά και νωρίτερα, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας σχετικά με τη συγκεκριμένη Οδηγία, με άρθρα, ένα εκτενές ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και τις απαντήσεις που προσπάθησε να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιλέξαμε να το έχουμε ως πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία μας, καθώς εκτός της σοβαρότητάς του, η ενημέρωση στην Ελλάδα γύρω από ένα ζήτημα που απασχολεί και κινητοποιεί ενεργά από εκατομμύρια απλών πολιτών μέχρι τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τον «πατέρα» του Ίντερνετ, Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι κι από την Wikipedia μέχρι τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, είναι πενιχρή. Την ίδια ώρα, το διαδικτυακό πανευρωπαϊκό ψήφισμα στο change.org ενάντια σε αυτά τα δύο άρθρα (κυρίως το 13) έχει ξεπεράσει τις 5,1 εκατ. υπογραφές, αριθμός που θεωρείται η πιο επιτυχημένη διαδικτυακή εκστρατεία στην Ευρώπη, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε δεκάδες πόλεις της Ένωσης.

Διαβάστε επίσης το γιατί οι ευρωβουλευτές πρέπει να υπερασπιστούν το ίντερνετ και να καταψηφίσουν τα δύο άρθρα εδώ.

«Θα πρέπει να αντιληφθείτε πως θα μοιάζει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο χωρίς τη δυνατότητα παραπομπών, αναφοράς σε αποσπάσματα δηλώσεων ή κειμένων, τεκμηρίωση θέσεων μέσω δημοσιευμένων άρθρων & βιβλιογραφίας. Έτσι θα είναι η επόμενη μέρα του διαδικτύου, για το οποίο υποτίθεται η Ε.Ε. δραστηριοποιείται για την καταπολέμηση των fake news» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή, σχετικά με το άρθρο 11.

Ολόκληρη η επιστολή της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας:

Επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για το νέο EU Copyright Directive

Αθήνα, 24/3/2019

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στην Ευρωβουλή η τελική εισήγηση για το νέο EU Copyright Directive. Έχετε τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχετε σε μια ψηφοφορία ιστορικών διαστάσεων για το διαδίκτυο και τη μορφή του τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα τα άρθρα 11 και 13, θέτουν τις βάσεις της καταστροφής της ίδιας της υφής του δημόσια προσβάσιμου διαδικτύου και της κεντρικοποιημένης και προληπτικής λογοκρισίας του περιεχομένου με την πρόφαση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, σε δύο μήνες λήγει η θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά την εκλογή σας δεν υπήρχε καν στην προεκλογική σας ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα, ούτε φυσικά η δημόσια δέσμευσή σας σε συγκεκριμένες θέσεις υπέρ ή κατά, ώστε οι πολίτες να σας εκλέξουν και για αυτό. Ως εκ τούτου, δεν έχετε την εξουσιοδότηση να αποφασίσετε για κάτι τόσο σημαντικό, με πιθανότατα μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, λίγες εβδομάδες πριν παραδώσετε την έδρα σας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

  1. Να καταψηφίσετε την εισήγηση στην Ευρωβουλή τις επόμενες μέρες.
  2. Να δεσμευτείτε δημόσια για τη θέση σας κατά άρθρο και για προτάσεις βελτίωσης.
  3. Να ζητήσετε επανεισαγωγή του ζητήματος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
  4. Να απαιτήσετε ανοικτές διαδικασίες και δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες.
  5. Να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα (εφόσον το επιθυμείτε), ώστε να λάβετε έγκριση.

Στην παρούσα επιστολή δεν παραθέτουμε καμία παραπομπή σχετικά με την ανάλυση των εξαιρετικά προβληματικών σημείων.

Αφ’ ενός, θα πρέπει ήδη να γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο πολίτη, τις διαδικασίες που μας οδήγησαν εδώ, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς δημόσια διαβούλευση ή ενημέρωση των πολιτών, χωρίς καμία διασφάλιση έναντι της καταστρατήγησης της ελευθερίας πληροφόρησης & έκφρασης.

Αφ’ ετέρου, θα πρέπει να αντιληφθείτε πως θα μοιάζει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο χωρίς τη δυνατότητα παραπομπών, αναφοράς σε αποσπάσματα δηλώσεων ή κειμένων, τεκμηρίωση θέσεων μέσω δημοσιευμένων άρθρων & βιβλιογραφίας. Έτσι θα είναι η επόμενη μέρα του διαδικτύου, για το οποίο υποτίθεται η Ε.Ε. δραστηριοποιείται για την καταπολέμηση των fake news.

Μερικά ζητήματα είναι τόσο σημαντικά που δεν χωράει καμία κομματική πειθαρχία, καμία επίκληση άγνοιας του θέματος, καμία εκ των υστέρων δικαιολογία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η καταψήφιση, σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι η μοναδική έντιμη πολιτική επιλογή. Αναμένουμε να πράξετε αναλόγως.