Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα του δεν ήταν τόσο κοντά στο να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕE, ενώ παραδέχθηκε ότι η επίλυση στο θέμα της ονομασίας θα ανοίξει τις πόρτες στη χώρα του.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΠΓΔΜ θα εξασφαλίσει σύντομα μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε. και υποστήριξε ότι η χώρα του θα αυξήσει τις προσπάθειές της για να εφαρμόσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του ζητήματος αυτού θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, υποστήριξε ότι έχει «πληροφορίες πως τις ερχόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ» μία δήλωση που προκάλεσε τόσο την αντίδραση της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ.