Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προανήγγειλε μία σειρά εξελίξεων σε θέματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής, που σκοπέυει να ακολουθήσει από τις πρώτες μέρες τις διακυβέρνησης του.


Εθνική ασφάλεια και «στο βαθος».. τείχος


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε την Τρίτη, αναφερόμενος στην Τετάρτη στο Twitter: «Μία μεγάλη ημέρα προγραμματίζεται να είναι η αυριανή, για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα χτίσουμε το τείχος». Βάζοντας έτσι ξανα στην ατζέντα του το θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που έχει προκαλέσει εκατοντάδες αντιδράσεις.


Απειλές προς το Σικάγο

Ο Ν.Τραμπ απείλησε με τη λήψη σοβαρών μέτρων το Σικάγο, στην περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα κατά της εγκληματικότητας και της φτώχειας. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, απείλησε το Σικάγο με τη λήψη σοβαρών μέτρων στην περίπτωση «που δε ληφθούν μέτρα ώστε να εξαλειφθεί το τρομερό “μακελειό” που βρίσκεται σε εξέλιξη,» έγραψε ο ίδιος στην ανάρτησή του. Στη διάρκεια της ομιλίας του, για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων την Παρασκευή, ο Ν.Τραμπ κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα στην Ουάσιγκτον για τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν την προστασία του, ενώ από την άλλη μεριά, οι πολίτες έχουν εγκαταλειφθεί να υποφέρουν από τη φτώχεια και το έγκλημα. «Η σφαγή αυτή των Αμερικανών, σταματάει ακριβώς εδώ και τώρα,» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.


Εγκατάληψη της κλιματικής πολιτικής προς όφελος των ορυκτών καυσίμων

Λίγη μόνο ώρα μετά την ορκωμοσία του, ο Ν.Τραμπ και η κυβέρνησή του επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να απομακρυνθούν από την πολιτική περικοπής άνθρακα της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μια σύντομη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου τόνισε την επιθυμία της νέας κυβέρνησης να καταργήσει αυτούς που αποκαλεί ως «επαχθείς κανονισμούς για την ενεργειακή βιομηχανία μας».

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη των επιβλαβών και περιττών πολιτικών, όπως το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα και τα Ύδατα των ΗΠΑ. Η άρση αυτών των περιορισμών θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς εργαζομένους και θα αυξήσει τους μισθούς κατά περισσότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 7 χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας επίσης ότι θα σταματήσει την «εξάρτηση της Αμερικής από το ξένο πετρέλαιο».

Το σχέδιο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ο Ν.Τραμπ είχε χαρακτηρίσει παλιότερα «απάτη» το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είχε δεσμευτεί να άρει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά η άμεση εμφάνισή του στον δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου δείχνει ότι η αναίρεση των πολιτικών για το κλίμα και η υποστήριξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στην ιστορική συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και για το αν θα προσπαθήσει ο Τραμπ να αποχωρήσει από το σώμα του ΟΗΕ για το κλίμα, ή να «ακυρώσει» τη δέσμευση των ΗΠΑ. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η άμεση ολική αφαίρεση της ενότητας «κλιματική αλλαγή» στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.