Ο χώρος του πολιτισμού εδώ και εβδομάδες βοά, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι μπροστά και πίσω από τη σκηνή, δεν λαμβάνουν καμία κρατική ενίσχυση, την ώρα που οι παραστάσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα έχουν διακοπεί. Δεκάδες καλλιτέχνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας το προηγούμενο διάστημα κατέβασαν από το διαδίκτυο τα τραγούδια τους, ενώ άλλοι έριξαν «μαύρο», αποφασίζοντας δια της εκκωφαντικής σιγής τους, να πιέσουν για την ενίσχυση καλλιτεχνών και τεχνικών του χώρου του θεάματος.

Υπενθυμίζεται, ότι την ίδια ώρα που χιλιάδες καλλιτέχνες βρίσκονται σε διαδικασία απόλυτης φτωχοποίησης, η κυβέρνηση αντί της λήψης μέτρων ενίσχυσης του κλάδου τους, επιλέγει τις «διαρροές», με σκοπό να ησυχάσει τα πνεύματα και υπόσχεται επανέναρξη συναυλιών και πολιτιστικών δρωμένων το καλοκαίρι καθώς επίσης και συμπερίληψη των καλλιτεχνών σε άλλα μέτρα στήριξης.

Κυβερνητικές διαρροές για «ανακοινώσεις» την ώρα που οι καλλιτέχνες κατεβαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας

Παράλληλα, απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία, έχει εγερθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στους πληττόμενους ανθρώπους που κρατούν στα χέρια τους τον Πολιτισμό της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε κοινό κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών-δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού να «μη μείνουν σιωπηλοί».

Όλοι οι παραπάνω, κάλεσαν σε κινητοποιήσεις, με αιτήματα:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

«Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι , τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε, πότε θα έχουμε και πάλι εισόδημα» ανέφεραν στο ίδιο κάλεσμα.

Έτσι τη Πέμπτη στις 12:00, άνθρωποι από όλο το φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού, έδωσαν το δικό τους πρώτο μαζικό παρών στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τη φτωχοποίηση στην οποία τους υποβάλλει η κυβέρνηση αφήνοντάς τους έξω από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησαν σε αυστηρή προειδοποίηση προς τους συγκεντρωμένους για τη τήρηση των αποστάσεων. Για αυτό το λόγο μειώθηκαν και οι ομιλητές της συγκέντρωσης.

,

Δήλωση εργαζόμενης στο χώρο του πολιτισμού από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα!

Δήλωση εργαζόμενης στο χώρο του πολιτισμού από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα!

Gepostet von Επιμένουμε Διεκδικούμε am Donnerstag, 7. Mai 2020