Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης, πρόκειται για απόφαση της Διοίκησης της ΕΡΤ με την οποία διευθετούνται οριστικά παρελθούσες εκκρεμότητες από το 2017 και θα καταβληθούν άμεσα όλα τα πνευματικά δικαιώματα σε ηθοποιούς, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδοποιούς, ερμηνευτές και μουσικούς. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, επισπεύδονται και οι δεσμεύσεις για τη παραγωγή νέων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει άμεση στήριξη στους ανθρώπους του πολιτισμού ενόψει του καλοκαιριού, στο οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι λιγοστές οι παραστάσεις και οι συναυλίες.

Στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ σημειώνεται πως οι τεράστιες αυτές καθυστερήσεις καταβολής των χρημάτων που δικαιούνται οι δημιουργοί δεν οφείλονται στην ΕΡΤ, χωρίς να δίνεται απάντηση για το ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν 450.000 ευρώ για τα έτη 2017-2018. Παράλληλα, ανακοινώνεται πως ακόμα 400.000 ευρώ εγκρίθηκαν για το 2019, ενώ 200.000 ευρώ θα καταβληθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ως αναφέρεται, μόνη προϋπόθεση για την καταβολή των χρημάτων φέρεται να είναι οι Οργανισμοί να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να καταθέσουν στην ΕΡΤ σχετική τεκμηρίωση για τα δικαιώματα των τραγουδιών που έχουν ήδη μεταδοθεί από τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως κατά τις πληρωμές που ανακοινώθηκαν, η ΕΡΤ θα καταβάλλει στην «ΕΥΕΔ» και την «Αυτοδιαχείριση» που είναι οι δύο Οργανισμοί Διαχείρισης για το ελληνικό τραγούδι το συνολικό ποσό των 1.050.000 ευρώ.

Επίσης, η ΕΡΤ κατέβαλε ήδη το ποσό των 30.000 ευρώ στον GEA (Οργανισμός Συγγενικών Δικαιωμάτων) για τη μετάδοση έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της. Ακόμη, τον Ιούλιο πρόκειται να επισπευσθεί η καταβολή της αμοιβής που αφορά την χρήση έργων από την τηλεόραση για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

«Το ΔΣ παροτρύνει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της ΕΡΤ να αυξήσουν τις μεταδόσεις ελληνικών τραγουδιών σε σχέση με το ξένο ρεπερτόριο στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι του ελληνικού τραγουδιού» αναφέρει, μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο, προκαλώντας απορίες, καθώς το ελληνικό τραγούδι έχει ήδη την τιμητική του και στα δύο προγράμματα.

Ποσό 100.000 ευρώ θα καταβάλλει και στον φορέα συλλογικής διαχείρισης «Διόνυσος» που αφορά τις αμοιβές Ελλήνων ηθοποιών από τις συμμετοχές τους σε ταινίες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ακόμα, 124.500 ευρώ στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων «Αθηνά» και «Ισοκράτης» για τη στήριξη των δημιουργών οπτικοακουστικών έργων και 89.000 ευρώ σε δημιουργούς που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς.

Τέλος, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της ΕΡΤ να καταβάλει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών έργων, το ΔΣ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ενέκρινε πρόταση της εξειδικευμένης επιτροπής της ΕΡΤ να αποδεσμευθεί άμεσα οικονομική στήριξη ύψους 714.000 ευρώ για την παραγωγή 12 ταινιών μεγάλου μήκους (σχετική ανάρτηση ανέβηκε ήδη στη Διαύγεια), ενώ υπενθυμίζεται ότι επιπλέον 33 ταινίες που είχαν εγκριθεί το προηγούμενο διάστημα θα χρηματοδοτηθούν εντός του 2020 με το συνολικό ποσό των 2.205.000 ευρώ.