Σκοπός του προγράμματος «Respect Words» στο οποίο μετέχουν και άλλοι έξι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί της Ευρώπης, είναι να αναπτύξει τον πρώτο δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την συμμετοχή της ΕΡΤ, μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά, ο διευθυντής προγράμματος της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Γιώργος Γιουκάκης, η παραγωγός λόγου και συντονίστρια του προγράμματος «Respect Words» Ειρήνη Γιανναρά, η δημοσιογράφος του περιοδικού «Solomon» 'Αννα Μιρόνοβα, η συντονίστρια της Επιτροπής Δικαιωμάτων, Διακρίσεων & Ισότητας του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Αττικής και εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Ισότητας Κατερίνα Λουκίδου, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης.
 
Η ΕΡΤ, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, αποτελεί πλέον ιδρυτικό μέλος ενός consortium ραδιοτηλεοπτικών φορέων, που θα δημιουργήσουν κώδικα δεοντολογίας στα ΜΜΕ για τη ρητορική του μίσους. Στην τελική μορφή του, ο κώδικας θα αποτελείται από ένα εγχειρίδιο και έναν ευρωπαϊκό διαδραστικό χάρτη (interactive map) με τις 70 καλύτερες πρακτικές για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους.

Επίσης, θα οργανώσει σεμινάριο δημοσιογράφων για τη συγγραφή του κώδικα δεοντολογίας, ενώ θα μεταδώσει μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικά της σποτ τις καλύτερες πρακτικές που θα βγουν από αυτό.

 
Τέλος, θα προτείνει κοινούς τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της ρητορικής του μίσους, σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.