Σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Η ΕΣΗΕΑ για την ΕΡΤ» αναγκάστηκε να προβεί η ΕΣΗΕΑ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ενημέρωση στην κρατική τηλεόραση, εκφράζοντας τον προβληματισμό της «επιλεκτική ή μονομερή ή ελλιπή κάλυψη της επικαιρότητας ακόμη και από την δημόσια τηλεόραση».

Την ίδια ώρα, δηλώνει επίσης προβληματισμένη και για τη διακοπή και αβεβαιότητα συνέχισης βραβευμένων εκπομπών και τη μη προβολή έτοιμων δημοσιογραφικών προγραμμάτων, καθώς είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες πως οι τουλάχιστον δύο εκπομπές, οι «Ιστορικοί Περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη και τον Πιέρρο Τζανετάκο, και το «ΕΡΤ Report» των Εμμανουέλλας Αργείτη, Μαρίνας Δεμερτζιάν και Μάχης Νικολάρα παραμένουν «στον πάγο», παρότι ήταν προγραμματισμένες οι προβολές τουλάχιστον δύο επεισοδίων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει διαχρονικά τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και πάντα συμβάλει θετικά με προτάσεις. Η πλουραλιστική και σε βάθος ενημέρωση είναι δικαίωμα των πολιτών, υποχρέωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Ο ρόλος των δημόσιων ΜΜΕ είναι κεφαλαιώδης στην προσπάθεια για ανάκτηση της αξιοπιστίας της Δημοσιογραφίας γι’ αυτό και διαχρονική και σταθερή θέση της ΕΣΗΕΑ είναι ότι η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους πολίτες και είναι λάθος να εκλαμβάνεται ενίοτε ως πολιτικό λάφυρο.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προκαλεί προβληματισμό και ευρύτερα, η επιλεκτική ή μονομερής ή ελλιπής κάλυψη της επικαιρότητας ακόμη και από την δημόσια Τηλεόραση, όπως ανέδειξαν οι διαμαρτυρίες των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων στον ΟΤΕ, με αφορμή την πρόσφατη απεργία.

Προβληματίζει επίσης, η διακοπή και η αβεβαιότητα συνέχισης βραβευμένων εκπομπών αλλά και η μη προβολή έτοιμων δημοσιογραφικών προγραμμάτων. Η ΕΡΤ οφείλει να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της δημοσιογραφικής έρευνας και όχι να «κόβει» τους δικούς της ανθρώπους ιδιαίτερα όταν επιδεικνύουν επαγγελματισμό και επιτυγχάνουν ποιοτικό αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι έμπειροι και καταρτισμένοι. Πρέπει να αξιοποιούνται πριν η εκάστοτε διοίκηση καταφύγει στο εργαλείο των μεικτών παραγωγών ειδικά για το ενημερωτικό της πρόγραμμα. Άλλωστε, οι μεικτές παραγωγές εξακοντίζουν το εργασιακό κόστος και δημιουργούν δικαιολογημένες πικρίες.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την αντίθεσή του στις αναγκαστικές και αποσπασματικές μετακινήσεις δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Η Διοίκηση της ΕΡΤ είχε αποδεχθεί, κατά την συνάντηση με αντιπροσωπεία μας, οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος. Μονομερείς και αποσπασματικές κινήσεις δεν συμβάλλουν στο κλίμα συνεννόησης, πριν καν αρχίσει η συζήτηση για το νέο οργανόγραμμα. Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ σε ένδειξη καλής θέλησης να αναστείλει τις μετακινήσεις, που δεν έχουν τη συναίνεση των συναδέλφων.