Συγκεκριμένα, σε σύνολο 578 ψηφισάντων, 412 ψήφισαν υπέρ, 136 κατά και 30 απείχαν, με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών να εκφράζουν «βαθιά απογοήτευση» για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. Υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων τάχθηκαν οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Αριστερά.

Σημειώνεται πως μεταξύ των αποχών, περιλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος, καθώς και του Κινήματος Αλλαγής, με την Μ. Σπυράκη να αναφέρει σε ανάρτησή της πως «Οι προϋποθέσεις για ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε.: Σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας για τα Τίρανα, απαρέγκλιτη εφαρμογή της σύνθετης ονομασίας “έναντι όλων” (erga omnes) για τα Σκόπια».

Αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «τη λύπη τους για τη βούληση της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας να εμποδίσουν την απόφαση» και δηλώνουν ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών «για τη διευθέτηση δύσκολων διμερών ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες».

Ακόμα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν πως η «μη λήψη αποφάσεων» από τους ηγέτες της ΕΕ είναι ένα «στρατηγικό λάθος», το οποίο «πλήττει την αξιοπιστία της ΕΕ και στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα σε άλλες πιθανές υποψήφιες χώρες». «Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες -των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ- να εμπλακούν στενότερα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Τέλος, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης, η οποία υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο» ώστε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία -οι οποίες ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις- να αξιολογηθούν με βάση τα δικά τους επιτεύγματα και με αντικειμενικά κριτήρια που δεν επηρεάζονται «από εσωτερικές πολιτικές ατζέντες σε άλλες χώρες».

Σημειώνεται τέλος πως οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση τους αυτή, με τον Αλέξη Χαρίτση να τονίζει πως «είχαμε υποτιμήσει την επινοητική ανευθυνότητα της κυβέρνησης», την Ράνια Σβίγκου να αναφέρει πως «το στρίβειν δια της απουσίας επέλεξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ», και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, να κάνει λόγο για «απομόνωση και εντός του ΕΛΚ».