Μέσα στο πλήθος νομοσχεδίων που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, βρέθηκε αυτό για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την παραγωγή και εξαγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προχωρά η κυβέρνηση, το οποίο υπογράφει το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τις αλλαγές που προωθούνται, η ηγεσία του υπουργείου θέλει να ενδυναμώσει περαιτέρω, τόσο την παραγωγική δραστηριότητα της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και τις εξαγωγικές δυνατότητες, καθώς είναι αυξητική η ζήτηση φαρμακευτικής κάνναβης στην παγκόσμια αγορά.

Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο με κύριο σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Δηλαδή, με την νέα εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας Αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Όμως, για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, θα παραμένει όπως προβλέπεται σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, το οποίο προβλέπει την έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν τη διάθεσή του σε ασθενείς.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που επικαλείται το πρακτορείο, στόχοι για τις αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είναι η διεύρυνση των εξαγωγών, η επιτάχυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας, η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη. Άλλο τόσο δε, η διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, για την κάλυψη συνταγογραφούμενων αναγκών ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία ή υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.

Ωστόσο, η πραγματικότητα από το εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου που μεταφέρεται αναφορικά με το νομοσχέδιο κάνει λόγο για «καβγά» μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του μέχρι πρότινος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που παρότι κατά τη θητεία του δεν ανέτρεψε τον επενδυτικό δρόμο που έχει επιλέξει η χώρα από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την φαρμακευτική κάνναβη, εμφανίζεται πολέμιός της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου καταγράφηκε σημαντική ένταση μεταξύ των δύο ακροδεξιών συνοδοιπόρων, με τον Μ. Βορίδη να φέρεται να φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «εμπόριο ναρκωτικών με τις ευλογίες του κράτους», και τον Αδ. Γεωργιάδη να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, υπεραμυνόμενος ακόμα και το έργο του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, που είχε αναλάβει το project της φαρμακευτικής κάνναβης, με μεγάλη επιτυχία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, της παρουσίασης του νομοσχεδίου Γεωργιάδη ακολούθησε μία έντονη τοποθέτηση του Μ. Βορίδη επί δεκαπέντε λεπτά της ώρας, με την ένταση να πέφτει μόνο με την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, μεταφέρεται πως ο πρωθυπουργός εξέφρασε «την κατανόηση του στον κ. Βορίδη καθώς απευθύνεται σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο», δεσμευόμενος πως στην δική του εκλογική περιφέρεια δεν θα γίνουν τέτοιες επενδύσεις.

Ενδεικτικό της έντασης είναι και σχετικό ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Liberal, που παρότι πασχίζει να φιλοτεχνήσει το προφίλ και των δύο, του ενός ως υπερπατριώτη συντηρητικού και του έτερου ως ειδικού της αγοράς, μεταφέρει τον εξής διάλογο:

– Βορίδης: Δεν έχουμε κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κάνναβη έχει τις ιδιότητες που της αποδίδονται.

– Γεωργιάδης: Ο κ. Βορίδης δίνει μία χαμένη μάχη. Αν μπει στο internet θα διαπιστώσει ότι μπορεί να παραγγείλει από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ένα σκεύασμα από φαρμακευτική κάνναβη. Γιατί να χάσει την ευκαιρία η ελληνική οικονομία;

«Η αναφορά στις χαμένες μάχες έχει ίσως και εσωκομματικό ενδιαφέρον. Λέω εγώ τώρα. Ο ενοχλητικός και δεικτικός Μινώταυρος» καταλήγει με νόημα, δίχως περαιτέρω εξηγήσεις για τα εσωτερικά του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται πάντως πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε την τελευταία ημέρα του 2020 και δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου, με τις υπογραφές του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα, θεσπίστηκαν αυστηρότερα όρια στην καλλιέργεια της βιομηχανικής – κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας, καθιστώντας νόμιμη μόνο την συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, και ειδικότερα, μόνο τις ποικιλίες που περιλαμβάνοντα στον σχετικό ευρωπαϊκό κατάλογο.

Όπως σχολιάζεται από το youmaysayiamadreamer.com, στόχος της ΚΥΑ είναι να βγουν από το παιχνίδι οι μικροί και οι πολύ μικροί παραγωγοί και καλλιεργητές, ανοίγοντας τον δρόμο μόνο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες μεταποίησης. Μάλιστα, προωθώντας προκλητικά τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, η απόφαση δεν επιτρέπει στις μονάδες που έχουν εξασφαλίσει άδεια καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη, αφού ακόμα και εάν έχουν εξασφαλίσει άδεια, αυτή ανακαλείται.

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ.