Αυτό αναφέρει, δεν θα προκαλέσει την υποβάθμιση στη βαθμολογία της Ελλάδας από τον οίκο, γιατί βαθμολογεί μόνο το χρέος σε ομόλογα, το οποίο θυμίζει πως είναι μικρότερο από 20% του συνολικού χρέους. Παράλληλα ο οίκος υποστηρίζει πως ένα έμμεσο κούρεμα, θα έχει περιορισμένα αλλά θετικά αποτελέσματα στη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην ανάλυση η Fitch, αναφέρεται στο έμμεσο κούρεμα με το χαρακτηρισμό re-profiling και εξηγεί πως δεν αφορά την μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους. Κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στη μείωση του χρέους από ομόλογα που έγινε το 2012 και προκάλεσε την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους, από την μείωση του χρέους που δεν ανήκει πλέον σε ιδιώτες.

Η Fitch πάντως υποστηρίζει πως οι πολιτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης θα έχουν επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της χώρας και στην ανάπτυξη και έτσι αλλάζει την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ από 1,6% σε 1,5% φέτος…

Ο οίκος στις 10 Φεβρουαρίου υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε κατηγορία αρνητικής παρακολούθησης (Rating Watch Negative), λόγω των δύσκολων διαπραγματεύσεων και των μέτρων που πήρε η ΕΚΤ επιτρέποντας δανεισμό μόνο μέσω του ELA.

NAK