Περισσότερους από δέκα βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ εξαπέλυσε το Ιράν, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναλαμβάνουν την ευθύνη, και να αποκαλούν τα χτυπήματα «εκδίκηση για την άγρια δολοφονία» του υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμάνι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η Ιρανική ανακοίνωση περιέχει και σαφή προειδοποίηση προς τις σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Τουρκία, ότι αν βάσεις στο έδαφός τους χρησιμοποιηθούν για να πληγεί το Ιράν από τους Αμερικάνους, το Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά και αμέσως. Λίγο μετά τις 4 (ώρα Ελλάδας), ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν για δεύτερο κύμα πυραύλων από το

«Οι γενναίοι στρατιώτες των Φρουρών της Επανάστασης ξεκίνησαν μια επιτυχημένη επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους στη στρατιωτική βάση του Αλ Ασάντ, στο όνομα του μάρτυρα Στρ. Κασέμ Σολεϊμάνι. Προειδοποιούμε όλες τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ ότι εάν επιθέσεις εκτοξευτούν από τις βάσεις στις χώρες τους προς το Ιράν, θα αποτελέσουν στόχο στρατιωτικών αντιποίνων» ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης στο μήνυμά τους, ενώ στην επίθεση έδωσαν την ονομασία «Μάρτυρας Σολεϊμάνι».

«Άντε στο διάολο και έξω από την περιοχή μας», έγραψε στο twitter ο υπουργός τηλεπικοινωνιών του Ιράν, Αζαρί Ζαχρομί, λίγη ώρα μετά την επίθεση κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. «Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα», αναφέρουν σε νεώτερη ανακοίνωση οι Φρουροί της Επανάστασης.

Την επίθεση αναγνώρισε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, μέσω τουίτερ, και πάλι με αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο: «To Iράν έλαβε και ολοκλήρωσε τα αναλογούντα μέσα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, πλήττοντας βάση αυτών που εξαπέλυσαν επίθεση κατά πολιτών και υψηλόβαθμων αξιωματικών μας. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάθε επιθετικότητα». Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία θα του επέτρεπε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Παράλληλα, μία φωτογραφία που δείχνει τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, να επιβλέπει τις επιθέσεις κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ωστόσο η γνησιότητά της δεν επιβεβαιώνεται. Σημειώνεται πως ο Χαμενεΐ είχε δηλώσει μετά τη δολοφονία Σολεϊμάνι πως το Ιράν θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και όχι μέσω των πληρεξουσίων του. Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, όλοι οι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους.
Σημειώνεται επίσης πως ο Ιρανός αξιωματούχος, Σαεντ Τζαλίλι, προχώρησε σε ανάρτηση – απάντηση στην αντίστοιχη του Τραμπ, αναρτώντας μία σημαία του Ιράν, λίγο μετά τις επιθέσεις.

Tην Τρίτη το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, στον οποίο ανέφερε ότι «αν ο Σολειμανί δεν είχε σταματήσει το Ισλαμικό Κράτος, η Ευρώπη θα ήταν αντιμέτωπη σήμερα με τεράστιους κινδύνους» και ζήτησε «οι χώρες που επιθυμούν την σταθερότητα και την ειρήνη να παρέμβουν».

Επίσης, το Ιράν κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη στη χώρα και του επέδωσε διαμαρτυρία, μετά την απροκάλυπτη στήριξη στις ΗΠΑ που έδωσαν οι Βρετανο, ενώ σημειώνεται πως το Ιράν απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία δικαιολογεί το σημερινό χτύπημα κατά αμερικανικών δυνάμεων.

Τραμπ: Όλα καλά – Τα λέμε το πρωί

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) και μετά τον Ζαρίφ, ο Τραμπ προχώρησε τελικά σε μία ανάρτηση, αναφέροντας: «Όλα είναι καλά! Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν σε δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ. Τώρα γίνεται εκτίμηση των απωλειών και των ζημιών. Μέχρι τώρα, όλα καλά! Έχουμε τον πιο δυνατό και καλά εξοπλισμένο στρατό οπουδήποτε στον κόσμο, με διαφορά! Θα κάνω δήλωση αύριο το πρωί» ανέφερε.

«Περισσότεροι από μια ντουζίνα πύραυλοι εδάφους – εδάφους» εναντίον δύο αμερικανικών στρατοπέδων στο Ιράκ σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, σημειώνοντας πως στόχευσαν τις βάσεις Αλ Ασάντ και Ιρμπίλ. Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για 15 πυραύλους συνολικά, ενώ ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν για 35 συνολικά.

«Είναι σαφές ότι αυτοί οι πύραυλοι ξεκίνησαν από το Ιράν και στόχευσαν τουλάχιστον δύο ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξένησαν προσωπικό στρατιωτικού και συμμάχων των ΗΠΑ στο Αλ Ασάντ και το Ιρμπίλ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Εργαζόμαστε για τις αρχικές εκτιμήσεις των ζημιών» πρόσθεσε.

«Καθώς αξιολογούμε την κατάσταση και την ανταπόκρισή μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε το προσωπικό, τους συνεργάτες και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή» δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο, ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ έχουν θέσει στο στόχαστρό τους 52 στόχους στο Ιράν – ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 – τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς. Μάλιστα, την Τρίτη κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ερωτώμενος από δημοσιογράφους αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις απειλές για πολιτιστικά μνημεία του Ιράν, παραδεχόμενος πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές των επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε και θα παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά και διαβουλεύεται με την ομάδα εθνικής ασφάλειας». Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, στον Λευκό Οίκο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ενώ ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Πενς δήλωσε πως ο αντιπρόεδρος έχει έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής του Κογκρέσου.

 

Χτες, Τρίτη, το Ιρανικό κοινοβούλιο πέρασε νομοσχέδιο ως τριπλά κατεπείγον, για πρώτη φορά από το 1979. Στο συγκεκριμένο, που ψηφίστηκε ομόφωνα (233 ψήφοι στους 233 παρόντες), ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πεντάγωνο χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις. Με το τέλος της ψηφοφορίας, οι βουλευτές φώναξαν όλοι μαζί το σύνθημα που δονεί τη χώρα: «Κάτω οι ΗΠΑ!».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, σε μία διεθνώς άνευ προηγουμένου – ως τώρα – κίνηση, χαρακτήρισαν, τον περασμένο Απρίλιο ως τρομοκρατική οργάνωση κανονικό, τακτικό κρατικό στρατό άλλης χώρας, και συγκεκριμένα την Δύναμη Ιερουσαλήμ (Κουντζ), της οποίας ηγείτο ο δολοφονηθείς στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί.

Αυτή τη στιγμή το Ιράν πραγματοποιεί ένα προς ένα τα βήματα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία του στρατηγού, η οποία έγινε στο έδαφος του Ιράκ, αλλά χωρίς την άδεια του Ιράκ. Δεν γνωρίζουμε, προς το παρόν, αν οι Φρουροί της Επανάστασης έλαβαν άδεια από το Ιράκ πριν πλήξουν Αμερικανικούς στόχους.

Το Ιρανικό κτύπημα έρχεται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Τραμπ ότι δε θα σεβαστεί την απόφαση του Ιρακινού, αυτή τη φορά, κοινοβουλίου, και δεν πρόκειται να αποσύρει τον αμερικάνικο στρατό από το Ιράκ, όποια κι αν είναι η θέση των Ιρακινών.

Τη συγκεκριμένη αεροπορική βάση είχε επισκεφθεί το Δεκέμβριο του 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κι είχε δηλώσει από εκεί ότι «μένουμε στο Ιράκ και για να παρακολουθούμε το Ιράν».

Το Ιράν κατέχει το μεγαλύτερο στρατό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, και την 14η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη, Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν φοβάται να «κατεβάσει» στρατό. Οι δυνάμεις του Ιρανικού Στρατού υπολογίζονται σε περίπου 530.000 εν ενεργεία άνδρες και γυναίκες.  Σε περίπου 125.000 υπολογίζεται η δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης. Η χώρα κατέχει πυραύλους που μπορούν να πληξουν και τις πλησιέστερες στο Ιραν περιοχές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αν οι ΗΠΑ επιτεθούν είναι πολύ πιθανό να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, από όπου περνά το 1/5 του πετρελαίου και το 1/3 του φυσικού αερίου του πλανήτη.
H Ιρανική κίνηση αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς ήταν κυρίαρχη η εντύπωση ότι καμία άμεση κίνηση και μάλιστα απευθείας κατά αμερικανικών στόχων, δεν επρόκειτο να γίνει. Η κυβέρνηση του Ιράν ήταν κάτω από μεγάλη λαϊκή πίεση, αλλά φαινόταν να θέλει να αποφύγει κινήσεις άμεσης κλιμάκωσης.
«Η σκληρή εκδίκηση μόλις άρχισε», ανακοίνωσε η δύναμη της οποίας ηγείτο ο στρατηγός, που επίσης ανακοίνωσε ότι η επίθεση ξεκίνησε ακριβώς την ίδια ώρα (1:21 τοπική) που δολοφονήθηκε ο Κασέμ Σολεϊμανί. Εν τω μεταξύ, χτες το απόγευμα, λίγες ώρες πριν την επίθεση, το Ιράν ανακοίνωσε ότι καθιερώνει Διεθνή Ημέρα Αντίστασης την 3η Ιανουαρίου, ημέρα δολοφονίας του Κασέμ Σολεϊμανί.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ελάχιστες ήταν οι κυβερνήσεις χωρών που αντέδρασαν στις εξελίξεις, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να αναβάλλει το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Νεοζηλανδός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ουίνστον Πήτερς, δήλωσε πως «Οι Νεοζηλανδοί στο Ιράκ είναι όσο ασφαλείς μπορεί να είναι κάτω από τις παρούσες συνθήκες».
Η μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα του Ιράν, η Tehran Times, δεν έχει προς το παρόν αναρτήσει κάποια είδηση, αλλά, έχει τοποθετήσει στην προμετωπίδα της τη φράση, «Ο Κασέμ Σολεϊμανί είναι Πολιτισμός και όχι πρόσωπο. Και οι πολιτισμοί δεν μπορούν να υποκύψουν στον Τρόμο» (Qasem Soleimani is a Culture rather than a person, and Culture cannot be declined by terror). Χτες, η αραβόφωνη εφημερίδα Τύπος της Υεμένης ανέφερε ότι οι πριγκηπικές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τη χώρα και μεταφέρθηκαν σε Ευρωπαϊκά κράτη, από το φόβο επίθεσης εναντίον τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από την ΕΕ ή κάποιο μέλος της, ενώ μόλις μία ώρα μετά τη γνωστοποίηση των επιθέσεων, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε κατά τουλάχιστον 3,5%, ενώ ανέβηκε και η τιμή του χρυσού.

επιμέλεια: Μηνάς Κωνσταντίνου