Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί η «μίνι περιοδεία» του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ευρώπη, προκειμένου να πείσει τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (υπεγράφη το 2015 από ΗΠΑ, Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) να αποχωρήσουν και να καταδικάσουν τη στάση του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Haaretz, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μακρόν – Νετανιάχου την Τρίτη ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε αρνητικός στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η χώρα του από τη συμφωνία. «Είπα στον (ισραηλινό) πρωθυπουργό ότι είναι βαθιά πεποίθησή μου, την οποία μοιραζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πως η συμφωνία πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για να διασφαλιστεί ο έλεγχος των πυρηνικών δραστηριοτήτων».

Από την πλευρά του, ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει και επισήμανε ότι το ενδιαφέρον του περιστρέφεται γύρω από τα πυρηνικά όπλα που μπορεί να αποκτήσει το Ιράν.

«Δεν ζήτησα από την Γαλλία να αποσυρθεί από τη συμφωνία γιατί πιστεύω πως έτσι και αλλιώς αυτή θα καταρρεύσει υπό την πίεση των οικονομικών δεδομένων. Το ενδιαφέρον μου δεν επικεντρώνεται στη συμφωνία, αλλά στο να σιγουρευτούμε πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κανείς είναι να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο αυτό το κράτος με θεοκρατική δικτατορία», ανέφερε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε πως το Ιράν ακολουθεί επιθετική πολιτική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και προέχει να εγκαταλείψει την Συρία.

Το France24 αναφέρει ότι ο Νετανιάχου προειδοποίησε τον Μακρόν σχετικά με τις νέες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη που θα δημιουργήσει η πολιτική του Ιράν. «Η αναστολή των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, δεν χρησιμοποιείται από την Τεχεράνη για την ανάπτυξη και τον εκμοντερνισμό», αλλά για να αναπτύξει δυνάμεις στη Συρία.  «Θέλουν να φέρουν (στη Συρία) 80.000 Σιίτες μαχητές από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Αυτό θα προκαλέσει ακόμα έναν εμφύλιο πόλεμο, ακόμα έναν θρησκευτικό πόλεμο. Που θα πάνε λοιπόν οι πρόσφυγες που θα φύγουν; Θα έρθουν στη Γαλλία, στη Γερμανία ή  στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Το Ιράν αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να εμπλουτίζει ουράνιο, με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  να δηλώνει πως η Τεχεράνη θα προβεί σε αυτή την ενέργεια για την περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί δήλωσε ότι «σε επιστολή που θα παραδοθεί στην ΙΑΕΑ, το Ιράν θα ανακοινώσει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να παράγει UF6 (εξαχλωριούχο ουράνιο) θα ξεκινήσει την Τρίτη».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,, που ανέφερε την Δευτέρα ότι το Ιράν πρέπει να προετοιμαστεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία του 2015, ο Καμαλβαντί δήλωσε πως δεν πρόκειται για τοποθέτηση με επιθετική χροιά. Ο ηγέτης (Χαμενεΐ) εννοούσε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες που συνδέονται με το πυρηνικό μας έργο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά πιο γρήγορα, σε περίπτωση που χρειαστεί».

Μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ, ο υπουργός πληροφοριών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι το Ιράν απειλεί με εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να σχηματιστεί στρατιωτικός συνασπισμός από τις χώρες της Δύσης.

«Η απειλή να ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο αποδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Θα πρέπει να πάρει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όλος ο δυτικός συνασπισμός. Οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ σίγουρα θα συμμετέχουν».

Επόμενη στάση: Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του με την Α. Μέρκελ την Δευτέρα, ο Νετανιάχου  υποστήριξε πως οι δράσεις του Ιράν στη Μέση Ανατολή έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός θρησκευτικού πολέμου, που θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. «Η δράση του Ιράν θα πυροδοτήσει έναν θρησκευτικό πόλεμο, με συνέπεια να υπάρξουν νέοι πρόσφυγες και ξέρετε που θα καταλήξει όλο αυτό». Δήλωσε πως το Ιράν επιζητά τον αφανισμό του Ισραήλ «και αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε».

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. λέγοντας ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες του Ισραήλ για τις κινήσεις της Τεχεράνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας πως θα χρησιμοποιήσει τη διπλωματική οδό για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επιθετικής συμπεριφοράς του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος απόσυρσης της Γερμανίας από τη συμφωνία όσο το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Η τελευταία στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε αυτή τη «μίνι περιοδεία» στην Ευρώπη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι η Βρετανία, όπου  απόγευμα της Τετάρτης θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η Βρετανία, όπως η Γερμανία και η Γαλλία,  έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει λόγο να αποχωρήσει από την συμφωνία του 2015, όσο το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του.