Οι Ηνωμένες Πολιτείες απεύθυναν επίσημο κάλεσμα προς τη Γερμανία να συμμετάσχει σε επιχείρηση «διασφάλισης» της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ στο Ιράν, στην οποία ήδη έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν η Βρετανία και η Γαλλία. Μετά από εκτενή συζήτηση η οποία δίχασε τη γερμανική πολιτική σκηνή, η πρόσκληση προσέκρουσε σε τοίχο με τα γερμανικά πολεμικά πλοία να παραμένουν δεμένα. Η Γερμανία αρνήθηκε να συμμετάσχει και επέλεξε τη διπλωματική οδό για αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό SPD, κυβερνητικός εταίρος της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την συμμετοχή της Γερμανίας στην επιχείρηση, με τον Καρλ Χάινς Μπρούνερ, μέλος της επιτροπής άμυνας της βουλής, να δηλώνει ότι οι θαλάσσιες μεταφορές είναι σημαντικές, ωστόσο υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούν μέσω της διπλωματίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση θα συνέβαλλε μάλλον στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης παρά το ανάποδο.

Η Ούλρικε Ντέμερ, αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μίλησε σε συνέντευξη τύπου επιβεβαιώνοντας την πρόταση της Αμερικής και υποστηρίζοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε την αμερικανική πρόταση καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν ως προς τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης σχετικά με το Ιράν.

Παρόλα αυτά μέχρι την τελική απόφαση, η κυβέρνηση εμφανίστηκε διχασμένη, καθώς κυβερνητικά στελέχη όπως ο Νόρμπερτ Ρότγκεν, κορυφαίο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία έχει καθήκον να εμπλακεί στην επιχείρηση, καθώς η ευημερία της βασίζεται στις ελεύθερες θαλάσσιες μεταφορές.

Η στρατιωτική επιχείρηση την οποία επιχειρεί να διεξάγει η Αμερική, αφορά την θαλάσσια διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, μιας στενής λωρίδας θάλασσας κοντά στον Περσικό Κόλπο, από όπου όμως γίνεται το μεγαλύτερο ποσοστό διακίνησης πετρελαίου παγκοσμίως. Τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια, τις οποίες η Αμερική χρέωσε στο Ιράν, με την Τεχεράνη να αρνείται κάθε ανάμειξη.

Πριν λίγες ημέρες οι ιρανικές αρχές κατάσχεσαν βρετανικό δεξαμενόπλοιο ως αντίποινα στην αντίστοιχη κατάσχεση ιρανικού από βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη δικαιολογία ότι παραβίαζε διεθνείς κυρώσεις.

Η ένταση στον περσικό κόλπο έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα με το Ιράν να προειδοποιεί όλες τις δυνάμεις να φύγουν από την περιοχή και να «συμβουλεύει» τη Βρετανία, η οποία ήδη έχει στείλει πολεμικά πλοία συνοδείας των δεξαμενοπλοίων βρετανικών συμφερόντων, να μείνει μακριά από τα αμερικανικά παιχνίδια στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης βρίσκονται στο κόκκινο μετά και από την απόσυρση της Αμερικής από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και την επιβολή σε αυτό κυρώσεων.