Με αφορμή τα σενάρια περί δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή στην Τουρκία, ο Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε πως η Γερμανία δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τούρκους της Γερμανίας να ψηφίσουν στα εδάφη της για αυτό το ενδεχόμενο. Υπογράμμισε πως το θέμα της θανατικής ποινής είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές αξίες.

«Είναι πολιτικά αδιανόητο το ότι θα εγκρίναμε μια τέτοια ψηφοφορία στη Γερμανία για ένα μέτρο το οποίο αντίκειται στον θεμελιώδη νόμο μας και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αν κάποιο άλλο κράτος θέλει να διεξαγάγει εκλογές ή δημοψηφίσματα στα προξενεία του εδώ στη Γερμανία, αυτό υπόκειται στην έγκριση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως ακολουθεί «ναζιστικές πρακτικές» και προσπαθεί να φιμώσει τους Τούρκους που ζούνε στην επικράτεια της. Προ ημερών η Μέρκελ δήλωσε ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αφαιρούσε τη βάση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της εσχάτης των ποινών εάν η τουρκική εθνοσυνέλευση υπέβαλε την πρόταση ή εάν ο λαός το ενέκρινε σε δημοψήφισμα.