Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, ο  Ζέεχοφερ ρωτήθηκε για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος των γερμανικών συνόρων, όσο συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. «Οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα θα πρέπει να συνεχιστούν, όσο η ΕΕ δεν μπορεί να προστατεύσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πώς θα τα καταφέρει στο ορατό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνει το μάτι στις χώρες του Βίσενγκρατ

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από κράτη – μέλη της Ένωσης αλλά και την Κομισιόν, προς τις χώρες του Βίσενγκρατ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία) λόγω της ξενοφοβικής και πολλές φορές βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας ζήτησε να σταματήσει η αντιπαραγωγική συμπεριφορά. «Έχει εισχωρήσει ένας τόνος διδαχής απέναντι στους Ανατολικοευρωπαίους, όχι από την καγκελάριο, αλλά από άλλους- και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ο οποίος είναι αντιπαραγωγικός, γιατί κάθε χώρα έχει την υπερηφάνεια της».

Παράλληλα, ζήτησε διάλογο με τις χώρες αυτές, ώστε το κράτος – μέλος της Ένωσης να αναλάβει διαφορετικά καθήκοντα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς σε αυτή την περίπτωση «ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των χωρών θα αποδεχθεί τον διαμοιρασμό των προσφύγων. Ένα άλλο κομμάτι θα συνεισφέρει με άλλον τρόπο, για παράδειγμα διαθέτοντας περισσότερο προσωπικό ή χρήματα για την κοινή ασφάλεια των συνόρων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2017, ο Ζέεχοφερ είχε δηλώσει ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας ότι η Γερμανία θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να απαγορεύσει την έλευση προσφύγων και μεταναστών «αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του, είχε δηλώσει ότι «το Ισλάμ δεν αποτελεί κομμάτι της Γερμανίας», προκαλώντας την παρέμβαση της Α. Μέρκελ. «Το ότι η Γερμανία, από ιστορικής και πολιτιστικής απόψεως, φέρει τη σφραγίδα του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού και όχι του Ισλάμ, δεν επιδέχεται σοβαρή αμφισβήτηση. Για μένα αυτό είναι το αποφασιστικό κριτήριο για να απαντήσουμε το ερώτημα, τί αποτελεί κομμάτι της Γερμανίας».