Μιλώντας στην Welt, ο Άλτμάιερ τόνισε για να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και να δοθεί στους Τούρκους πολίτες η άδεια να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα, θα πρέπει η κυβέρνηση Ερντογάν να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, που συναποφασίστηκε. «Εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι' αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι».

Παράλληλα, τόνισε πως αν και η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, «έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της».

Παρά το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Αλτμάιερ θεωρεί πως η Τουρκία παραμένει «ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία».