του Κωνσταντίνου Τζωαννόπουλου*

(αναδημοσίευση από το προσωπικό του ιστολόγιο, «A Long, Hard Look», με την άδεια του συγγραφέα)

Έχω καιρό που τα λέω – μάταια όμως, γιατί τους περισσότερους δεν τους νοιάζει τι γίνεται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς, παρά μόνο ανοησίες τύπου σουρβάιβορ. Αλλά τέλος πάντων. Για να καταλάβετε πόσο χυδαία είναι η εν λόγω κυρία, η οποία ανήκει στο CDU (συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), για να δικαιολογήσει τη στάση της έβγαλε ένα παραλήρημα-φωτοτυπία των άθλιων ισχυρισμών του ομογάλακτου ευρωβουλευτή Axel Voss, της Helga Trüpel των Πρασίνων, αλλά και της ίδιας της Κομισιόν: μίλησε για «νεαρούς που δε σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα» και «άγονται και φέρονται από τη Google» – αυτό τον χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε για τους επικριτές της Οδηγίας.
..
Να υποθέσω δηλαδή ότι:

  • Ο Vint Cerf και ο Tim Berners-Lee, οι πατέρες του διαδικτύου, που είναι δυο άνθρωποι με ερευνητικό κι επιστημονικό έργο που η «κυρία» Klöckner και οι ομοϊδεάτες της δε βλέπουν ούτε με ραδιοτηλεσκόπιο είναι «κακομαθημένα κωλόπαιδα» που «δε σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα» και «άγονται και φέρονται από τη Google» [2].
  • Να υποθέσω ότι οι ειδήμονες του Max Planck Institute for Innovation & Competition (Max Planck-Institut für Innovation und Wettbewerb), Valentina Moscon και Reto M. Hilty είναι κι αυτοί «παιδαρέλια» που «δε σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα» [3] [4].
  • Να υποθέσω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών [5]; Είναι κι αυτοί «παιδαρέλια που άγονται και φέρονται από τη Google και δε σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα»;
  • Αποδίδει η κυρία Klöckner τον ίδιο χαρακτηρισμό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων [6];
  • Αποδίδει η κυρία Klöckner αυτό το χαρακτηρισμό και στην Allied for Startups [7];
  • Τολμά άραγε η κυρία Klöckner να κοιτάξει στα μάτια τον κ. Ulrich Kelber, τον επικεφαλής της Γερμανικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να του πει ότι «δε σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα» κι ότι «άγεται και φέρεται από τη Google» [8];
  • Πόσο θράσος πρέπει να έχει άραγε η κυρία Klöckner για να αποδίδει αυτό το χαρακτηρισμό σε 169 ακαδημαϊκούς, καθηγητές δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας, που υπέγραψαν κοινή ανοιχτή επιστολή με την οποία καταγγέλλουν τα επίμαχα άρθρα [9];
  • Πόσο θράσος πρέπει να έχει άραγε η κυρία Klöckner για να αποδίδει αυτό τον άθλιο, υβριστικό χαρακτηρισμό στον David A. Kaye, ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για την προαγωγή και προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης [10];
  • Έχει άραγε το θράσος η κυρία Klöckner να πει ότι και η Computer & Communications Industry Association είναι «παιδαρέλια που δεν σέβονται την πνευματική ιδιοκτησία των άλλων» και «άγονται και φέρονται από τη Google [11];
  • Επίσης, όταν κατηγορεί ως «ενεργούμενα της Google» (το κόμμα της, γνωστό για τις μίζες που είχε πάρει ο Franz Josef Strauss από τη Lockheed για τα «ιπτάμενα φέρετρα» F-104 Stargfighter [12] και για τις μίζες που πήραν οι Helmut Kohl και Wolfgang Schäuble από τον έμπορο όπλων Karlheinz Schreiber [13], υποθέσεις που μπήκαν κάτω απ’ το χαλί, είχε το θράσος να μιλά και για… πληρωμένους διαδηλωτές) εκατοντάδες χιλιάδες νέους, επιστήμονες, ανεξάρτητους δημιουργούς που διαδήλωσαν επειδή η νέα αυτή οδηγία τους επηρεάζει άμεσα με πάρα πολλούς τρόπους, δείχνει ασέβεια, αγένεια και πλήρη έλλειψη πολιτικού πολιτισμού.

Το θράσος – γιατί πλέον για θράσος μιλάμε – έχει πια ξεχειλίσει. Τα straw man arguments, οι προσβολές, οι προσωπικές επιθέσεις, η απόκρυψη στοιχείων και τα ψευτοδιλήμματα δεν περνάνε. Όπως επίσης δεν περνάνε πια κι οι κλάψες πως τάχα το (ήδη ασφυκτικό, δρακόντειο κι εξόχως φιλικό προς εκβιαστές που χρησιμοποιούν ατιμωρητί ψευδείς καταγγελίες για δόλιους σκοπούς…) ισχύον νομικό πλαίσιο δεν αρκεί για να προστατευτούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Δυστυχώς, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να μιλήσουν οι υπέρμαχοι της Οδηγίας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Παρατέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία από επιστήμονες. Αγνοήθηκαν. Αποκαλύφθηκε έκθεση της Ecorys που παρήγγειλε και απέκρυψε η Κομισιόν, όταν φάνηκε ότι δεν εξυπηρετούσε το αφήγημα [14].
  .
Δε λάβαμε καμία απάντηση και κανένα σχόλιο επί της ουσίας στα επιχειρήματα και στα ερωτήματα που θέσαμε. Επίσης, τονίζω ότι κανένα ιδιωτικό/εταιρικό οικονομικό συμφέρον δε μπορεί να μπει πάνω από ελευθερίες για τις οποίες οι κοινωνίες μας έκαναν τόσες θυσίες και για τις οποίες τόσοι άνθρωποι δώσανε τη ζωή τους. Και όχι, δεν είναι «οι καημένοι οι καλλιτέχνες» εναντίον των «κακών εταιρειών ίντερνετ». Είναι τα εκδοτικά μονοπώλια και οι αμερικανικές εταιρείες που παράγουν φίλτρα λογοκρισίας και θέλουν να εγκαθιδρύσουν, με τη συνεργασία πρόθυμων (αναλογιστείτε εσείς τα ανταλλάγματα…) επιτρόπων και ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών (κατά κύριο λόγο) κατά της κοινωνίας. Κατά των ανεξάρτητων δημιουργών, κατά της ελευθερίας του Τύπου, κατά της ελευθερίας του λόγου. Είναι οι εκβιαστές που με ψευδείς καταγγελίες αφαιρούν νόμιμο υλικό από το ίντερνετ και μένουν εντελώς ατιμώρητοι. Είναι οι εταιρείες που δεν επιθυμούν να υπάρχουν αρνητικές κριτικές γι’ αυτές. Αυτοί ωφελούνται κι ευνοούνται από τα επίμαχα άρθρα. Με εύσχημο, «κοινωνικά αποδεκτό» πρόσχημα Κομισιόν, ΕΛΚ και σοσιαλδημοκράτες περνάνε μηχανές αυτόματης, προληπτικής λογοκρισίας, που θα διεκπεραιώνεται από αμερικανικές μονοπωλιακές εταιρείες (Alphabet – μητρική της Google, κι εδώ μιλάμε για ειρωνεία – Facebook, Audible Magic) που έχουν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στο lobbying υπέρ του άρθρου 13 (πρώην 17) και θα έχει δυνατότητες καταστολής, φίμωσης και, χάρη στην εσκεμμένη ασάφεια της Οδηγίας, αποφυγής λογοδοσίας για την πραγματοποιούμενη λογοκρισία που θα ζήλευαν και οι απριλιανοί.
   .
Δυστυχώς, λόγω της στάσης των περισσότερων ευρωβουλευτών μας, η χώρα μας έχασε την ευκαιρία ν’ αποτρέψει την καταστροφή στο Ευρωκοινοβούλιο. Δε θα σχολιάσω περαιτέρω τη στάση τους, τη συμπεριφορά τους ή τις «εξηγήσεις» τους – ο καθένας μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του. Τώρα έχουμε μια τελευταία ευκαιρία: στο Συμβούλιο των Υπουργών, στις 15 Απριλίου, όπου οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης (!) θα κληθούν να τοποθετηθούν. Είμαστε όχι στο παρά πέντε, όχι στο παρά ένα, όχι στο και ένα. Είμαστε στο και δέκα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως περιθώριο. Η κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να καταψηφίσει την Οδηγία.

*Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης
MSc, PhD Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης
Απόφοιτος ΚΔ’ Σειράς Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης

Πηγές-παραπομπές:

[1] https://twitter.com/FOSSpatents/status/1115705790004899845
[2] https://www.eff.org/files/2018/06/13/article13letter.pdf
[3] https://www.ip.mpg.de/en/research/research-news/copyright-law-will-become-even-more-restrictive.html
[4] https://www.ip.mpg.de/fileadmin/ipmpg/content/stellungnahmen/Answers_Article_13_2017_Hilty_Moscon-rev-18_9.pdf
[5] https://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2019-002_ms_panaitopol_romanian_copyright_pr_copyright_reform_-_article_13_and_user_generated_content_.pdf
[6] https://eua.eu/news/253:copyright-directive-eua-position-ahead-of-a-final-agreement.html
[7] http://alliedforstartups.org/wp-content/uploads/article13_realitycheck.pdf
[8] http://www.fosspatents.com/2019/02/germanys-federal-data-protection.html (αναδημοσίευση και μετάφραση στα Αγγλικά μέσω FOSSpatents)
[9] https://www.ivir.nl/publicaties/download/Academics_Against_Press_Publishers_Right.pdf (στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Δικαίου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ)
[10] https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24298&LangID=E
[11] http://www.ccianet.org/wp-content/uploads/2018/11/1811-Open-industry-letter-copyright_FINAL-1.pdf
[12] https://de.wikipedia.org/wiki/Starfighter-Aff%C3%A4re (στα Γερμανικά)
[13] https://en.wikipedia.org/wiki/Karlheinz_Schreiber
[14] https://juliareda.eu/2017/09/ti-ksexase-h-eurwpaikh-epitroph/