Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βερολίνο, οι Χάικο Μάας και Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβαν πως η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν μόνο ένα βήμα στον μακρύ δρόμο για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη. Εκτός από τη συμφωνία να εργαστούν για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός, η διαδικασία του Βερολίνου προωθεί την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και το οποίο παραβιάζεται εδώ και καιρό.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία το ειρηνευτικό σχέδιο να περιληφθεί σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος των χωρών που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

«Κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε μια γρήγορη επίλυση», δήλωσε ο Χάικο Μάας, σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία το εμπάργκο εξακολουθεί να παραβιάζεται.

«Τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μία νύχτα, αλλά χρειαζόμαστε ένα σημείο για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε ο Μπορέλ, που δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της Γερμανίας για την έναρξη της διαδικασίας.